A złoty gyengülése sem csökkentette az importot, míg a megugró energiaköltségek miatt a belföldi áru eltűnt a polcokról. 

A tavalyi év decemberében egyértelműen az importáru uralta a lengyel kígyóuborka piacát, belföldi tételek csak sporadikusan jelentek meg – néhány termelő megpróbálta kihasználni az ünnepek előtti keresletnövekedést. Az importnak nem kedvezett ugyan a külföldi árak alakulása és a złoty folyamatos gyengülése az euróval szemben, ám a magas üzemanyag- és áramköltségek miatt a lengyel üvegházi uborka gyakorlatilag teljesen eltűnt a polcokról, még a nagykereskedelemben is csak minimális tételek forogtak.

Spanyolországban a nagybani árveréseken kínált üvegházi uborka árának csökkenését tapasztalhattuk december első felében, de a kínálat enyhe csökkenése és az ünnepi kereslet berobbanása átmenetileg emelkedő tendenciát eredményezett. December 16-át követően viszont az almeriai árveréseken a kígyóuborka ára zuhanni kezdett (2022 végére közel 60 százalékkal), ám ez a tendencia Lengyelországban egyáltalán nem mutatkozott meg, sőt, az import uborka továbbra is drágult.

Bezzeg amikor január elején emelkedni kezdtek a spanyol uborkaárak, az rögtön észlelhetővé vált a lengyeleknél is, mivel a drágulás igen jelentős mértékű, némely esetben akár kétszeres is volt. Jelenleg Almería környékén a nagykereskedelmi árak 1,20-1,70 EUR/kg (465-660 Ft/kg) között mozognak, míg Lengyelországban a kígyóuborkát leggyakrabban 10,00-14,00 PLN/kg (820-1150 Ft/kg) közötti  áron kínálják. A tavalyi évhez viszonyítva csaknem 30%-os drágulásról van szó, hiszen 2022. január 13-án az import uborka átlagára 9,00 PLN/kg (740 Ft/kg) volt. Tavaly január második dekádjának elején már a hazai termelés új szezonja zajlott, ám az már látszik, hogy idén jóval később jelenik meg a belföldi áru a boltok polcain.

A cikkhez szemlézett írások:

Rynek ogórków szklarniowych zdominowany przez import

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: rekord árakon zárul a hajtatott uborka szezonja

Lengyelország: ismét emelkedett a hazai hajtatott uborka ára

Franciaország: 10%-kal kevesebb uborka várható, igen magas árak mellett

Németország: csökken a kétszeresére drágult uborka kereslete

Világpiaci kitekintés: az uborka piaca

Németország: egyre több, de drágább belföldi uborka jelenik meg a piacon

Több mint 6%-kal esett vissza tavaly a spanyol uborka exportja

Műanyag csomagolás helyett: ehető bevonat snack uborkára