Négy hosszú és változásokkal teli év után idén novemberben végre újra kinyitotta kapuit az Interpoma kiállítás az alma fővárosában, Bolzanóban.

A kétévente megrendezett rendezvényen ismét minden az alma körül forgott. A három nap alatt több, mint 16.000, az alma iránt elkötelezett látogató érkezett a világ 70 országából. A 490 kiállító tevékenységi köre és kínálata a legújabb trendeket mutatta be a fajtaújdonságoktól, a termesztés- és feldolgozási technológián át, a marketing és csomagolás-értékesítés területéig.

A kiállítótérben külön teret szenteltek az oltalom alatt álló un. klubfajtáknak, amelyek közül mintegy hatvanat gyűjtöttek össze. Látványos a klubfajták körének bővülése az elmúlt években. Számos különleges, választékbővítő fajta jelent meg és várja, hogy szélesebb körben is megismerjék a termelők és a fogyasztók. Az utóbbi években egészen szokatlan küllemű fajták is piacra kerültek; láthattunk például egészen rusztikus külsejű vagy épp piros hússal rendelkező sárga héjú almákat. Számos új fajtát kóstolásra is kínáltak. A trend azonban egyértelműen kirajzolódni látszik, az új fajták zömét az élénk, jellegzetesen piros, közel százszázalékos fedőszín-borítottság, valamint jó tárolhatóság és kiegyensúlyozott sav-cukor arány jellemzi, de úgy tűnik, hogy cél volt a színben, alakban vagy ízben megjelenő egyediség. Óhatatlanul felmerül egy kérdés: a klubfajták célja az (volt), hogy – a tömegfajtákkal szemben – egy szűk mennyiségben, egyediséget sugározva jelenjenek meg a piacon, ami garantálja a folyamatos (túl)keresletet, és ezzel a magasabb árakat, illetve nagyobb termelői jövedelmet. Nem fog-e eltűnni az egyediség és ezek az előnyök, ha rengeteg klubfajtát öntenek a piacra…?

A fajtákon kívül a művelési rendszerek egyéb elemei is tovább fejlődtek: láthattuk az egyre intenzívebb, nagyobb produktív termőfelület kialakítását célzó, hagyományos vagy épp mikroszaporításból származó alanyokat, illetve koronaforma újdonságokat. Azokon a termőtájakon, ahol a termőterület mérete korlátozott – mint a kiállításnak helyt adó Dél-Tirol is – az egyre kisebb, 3 méter alatti sortávolság folyamatosan terjed, amihez már a keskeny nyomtávú gépek is széles körben elérhetők.

Gépekből a műveléshez és az ültetvény ápolásához számos, egyre inkább a precíziós, energia- és nyersanyag-hatékony újdonság szerepelt a kiállítók kínálatában. Külön kiemelendő, hogy az almatermesztés is egyre inkább az automatizáció és robotizáció irányába fejlődik. A kiállítás kísérőeseményeként megrendezett, nagy figyelmet vonzó kongresszus egyik napi témája is a robotok alkalmazása volt, amit egy igen impresszív, drónokat is bevető, önjáró szedőgép bemutató színesített.

Úgy látszik, a mesterséges intelligencián alapuló robotizált szedésnek (és metszésnek) még bőven van mit fejlődnie, de szinte kétségtelen, hogy 5-10 év múlva ez már gyakorlat lesz, vagyis nem a ténye, hanem az ideje a kérdés. Mindehhez idomulni látszanak a művelési rendszerek is: cél a minél keskenyebb, 30-40 cm szélességű sövényszerű korona, ami a mesterséges intelligencia számára is jól „belátható”.

Nagy hangsúlyt képviseltek a kiállítók számát tekintve a növényi tápanyag-ellátást és a kondíció javítását célzó készítmények gyártói, képviselői. Az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló időjárási szélsőségeket a különböző termésvédelmi berendezések alkalmazása mellett csak a jó egészségi állapotú és kiváló kondícióban lévő ültetvények képesek átvészelni.

A postharvest válogatási és csomagolási munkák elvégzését a modern technológiának köszönhetően egyre inkább robotokra bízhatjuk a jövőben. A fejlesztések irányából arra következtethetünk, hogy nemcsak hazánkban okoz nehézséget a munkaerő-hiány, hanem mindenhol hasonló problémával küzdenek a termelők és feldolgozók. Számos csomagolás-technológiai megoldással és válogató berendezéssel is találkozhattak az érdeklődők a kiállítói térben.

Az új kihívások, amellyel termelőként, feldolgozóként, értékesítőként szembesülünk gyors és úttörő válaszokat, fejlesztéseket igényelnek. Örömmel tapasztaltuk, hogy a hatékonyság, a precizitás, a konstruktív együtt gondolkodás és az innovatív fejlesztések továbbra is közös nevezőként összehozzák a szektor valamennyi résztvevőjét.

Készítette:

Dr. Sipos Marianna és Dr. Csihon Ádám

Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézet

Kapcsolódó cikkek:

Rekord látogatottsággal zárt a bolzanói Interpoma kiállítás

Interpoma Award különdíj: planTection öntözésvezérlő alkalmazás

Interpoma Award 2022: Agreus® integrált ültetvényvezérlő rendszer

Interpoma: 55 almafajtát mutatnak be a Variety Gardenben

Online felületet is biztosít az idei Interpoma (november 17-19.)

November 17-19. között rendezik meg a bolzanói Interpoma kiállítást