A tavalyi nagyon gyenge eredmények után Európa legnagyobb termelői, Franciaország és Olaszország a 2017-es mennyiségnél 43, illetve 36 százalékkal több sárgabarackot szüretelhet.

Az előrejelzések szerint a francia és olasz kajszitermés a 2018-as nehéz év után visszatér a normál szintre. Ezzel szemben a görög termés legfeljebb egy százalékkal bővülhet. Spanyolországban pedig – ahol tavaly igen jó volt a termés – idén 36 százalékos visszaesést jósolnak, mert Kasztília-La Mancha és Murcia területén igen rosszkor jött a február végi fagy. Mindezek ellenére az Europêch derűlátó prognózisa szerint a teljes európai mennyiség 19 százalékkal lesz több a 2013-2017-es évek átlagánál.

Európa legnagyobb kajszitermelője, Olaszország ugyanis a kedvező téli körülmények eredményeként az elmúlt évi 213 ezer tonnával szemben 286 ezer tonnára számíthat. Az Europêch közleményében ugyanakkor megjegyezte, hogy az európai barack- és nektarinpiacokon tapasztalt nehézségek következtében kontinensünkön az elmúlt évtizedben a termelők az őszibarackról a sárgabarack termelésre álltak át.

Magyarorzságon mintegy 30 ezer tonna kajszi szokott teremni, a legrosszabb években, mint amilyen a tavalyi volt, csak 10 ezer tonnányi termés kerül a tárolókba. Idén azonban túlságosan is berakottak az ágak, ezért termésritkítást kellett végezni. Az esők után most még úgy látszik, hogy a fák sok, egészséges és szép gyümölcsöket nevelnek ki idén.

Forrás: https://www.agrarszektor.hu/noveny/szepseges-kajszitermes-lesz-az-iden.14177.html