Az április 15-17-i, athéni Polaris B2B rendezvény után és alatt hallott vélemények alapján a fagyasztott málna ára végre emelkedésnek indul a szezon kezdetével. A fő európai feldolgozó országok (köztük Ukrajna) teljesen kifogytak vagy nagyon alacsony készletekkel indították 2019-et, bár az alacsony kereslet csökkentheti a feldolgozók elvárásait.
– Lengyelország és Ukrajna gyakorlatilag kifogyott a málnából. Az árak emelkedni fognak, de nem nagyon, mert a kereskedők nem sietnek vásárolni – nyilatkozta egy feldolgozó az IEV Vu-nak a Polarison.

A vevők sok terméket vásároltak fel az elmúlt években, amikor 2016 és 2017 között a készletek nagy mennyisége alacsonyan tartotta az árakat, de ha a jövedelmezőség tovább csökken, akkor az a termesztést is ellehetetleníti és a lengyel gazdák fent fogják hagyni a vesszőkön málnát. Az előző évben, Lengyelországban 50%-os volt a szüret. Ennek ellenére a feldolgozók által fizetett árak olyan alacsonyak voltak, amiért a gazdák már nem voltak hajlandóak leszedni a gyümölcsöt, és ez az idén is megtörténhet, azzal a kockázattal, hogy a termék végül akár el is tűnhet a lengyel piacról. Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal. Ott a málnát leszedik, feldolgozzák, majd Lengyelországba szállítják, ahol méret és minőség alapján osztályozzák, és újra exportálják, főleg az EU-n belüli országokba.

Az egész gyümölcsök ára várhatóan növekedni fog a tavalyi rossz minőségnek köszönhetően, mivel a kereskedők jelenleg is azzal szenvednek, hogy prémium minőséget vagy ahhoz közelit találjanak a piacaikra. Ugyanakkor a málnatörmelék piaca megállt és továbbiakban sem lesz nagy kereslete.

Bővebben itt olvashat.