A fluazinam és az azoxistrobin tartalmú Vendetta® gombaölő szer tavaly év végén kapta meg engedélyét. Bár két jól ismert hatóanyagról van szó, jelen pillanatban Magyarországon ez az egy termék tartalmazza ezt a kombinációt.

Burgonya alternáriás betegsége

A fluazinam kontakt módon hat, mely Európa nagy részén a burgonya gombaölő szeres védekezésének alapja, javítja a gumó minőségét és eltarthatóságát. Az azoxistrobin pedig egy jól ismert felszívódó strobilurin, mely gombaölő hatása mellett jelentős biológiai hatással is bír. Elsősorban a fitoftóra és a burgonya alternáriás betegsége ellen használható, de csökkenti a szklerotínia és a spongospórás varasodás által okozott károkat is, valamint rezisztenciatörésre is tökéletesen alkalmas. A Vendetta® 0,5 l/ha-os dózisával előrejelzésre alapozottan, preventíven kell beavatkozni nagyjából május közepétől 7-10 napos időközönként, maximum 3 alkalommal.

FMC-Agro burgonya-technológiai ajánlat

A burgonyabogár elleni védekezésben egyre kevesebb az engedélyezett és hatékony készítmény, sok hatóanyag ellen már kialakult a rezisztencia. 2019-ben mutatkozott be a Benevia® rovarölő szer, mely az első éves hazai tapasztalatok alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket a kertészeti rovarkártevők elleni védekezésben. Hatóanyaga a Cyazypyr®, mely a leggyakoribb kertészeti kártevők széles skálája ellen hatékony. Az engedélyezett kultúrnövények többségében a hatóanyag új hatásmechanizmust képvisel. Használatával a rezisztenciát meg tudjuk előzni vagy meg is tudjuk törni. Hatását kontakt, transzlamináris, illetve felszívódó módon is kifejti, ezért hosszú hatástartamot biztosít.

Benevia® hatása burgonyabogár imágók ellen (Poroszló, 2020.08.01)

A kártevők izom-összehúzódását gátolja, táplálkozásukat a kezelés után pár perccel leállítja, a pusztulásukhoz 24-48 óra szükséges.

A Benevia® hatását a burgonyabogár tojása, lárvája és imágója ellen is kifejti. Hatástartama kiemelkedő, hazai eredmények alapján akár 19 nap. A burgonya első virágzása előtt, a tömeges lárvakelés idején célszerű a készítményt kijuttatni. Engedélyezett dózisa 0,125 l/ha, mellyel igen kedvező hektárköltség mellett tarthatjuk távol a burgonyabogarakat. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje rövid, 14 nap.

Hogy teljes kényeztetést kapjon a burgonyánk, a RhizoMagic növénykondicionálót ajánljuk figyelmükbe a maximális termés elérése érdekében. A benne található makro- és mikroelemek biztosítják az optimális tápanyag-ellátottságot, míg az aminosavak és a tengerialga-kivonat gondoskodnak a biostimulátor hatásról.

További információk: www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei