A kisebb terület, az aszály és növényegészségügyi problémák miatt a szokásosnál jóval kevesebb sárgarépát takarítanak be Hollandiában.

Hollandiában a sárgarépa betakarítása döcögősen halad: az északi régiókban a normálishoz közelítő terméssel lehet számolni, délen viszont a hozamok csalódást keltőek, különösen a korai fajták esetében. Ez elsősorban a hőség és a szárazság következménye, ám egyes helyeken vírusfertőzés (PYFV, pasztinák sárgafoltosság vírus) is felütötte a fejét. Ráadásul jelentősen, csaknem 20%-kal csökkent a sárgarépa vetésterülete, mivel tavaly számos gazda képtelen volt eladni terményét a kínálati piacon.

Piaci következmények

A szárazsággal és az alacsony hozamokkal nem csak Hollandia küzd, hanem a környező országokban is hasonló a helyzet, ami szokatlan piaci következményekkel jár.

Az egyik ilyen következmény, hogy a sárgarépa a szűkösebb kínálat és az egekbe ugró szállítási költségek miatt egyszerűen túl drága lett ahhoz, hogy exportálják. (Gyakran még ahhoz is túl magasak a költségek, hogy a holland árut közeli belga tisztítókban dolgozzák fel, mint ahogy az korábban szokás volt.) Ez még annak ellenére is igaz, hogy a kereslet nem lenne rossz, a környező országokba lehetne szállítani, és Afrikából is érkeznek rendelések. A másik következmény, hogy a piac kivár, ezért a kereslet az alacsonyabb termés miatt sem szállt még el túlzottan. Az előző héten még erős volt a német import, akár 0,36 euró/kg árat is fizettek, míg egy héttel korábban még csak 0,28 euró/kg körüli szint volt a jellemzők. A szabadföldi sárgarépa ára a 35. héten 0,25-0,30 euró/kg körül alakul, és akinek van eladható készlete, az előző két, bőséges termésű évhez képest jobban járhatna, csakhogy a költségek is jelentősen megemelkedtek. Egy holland termelő ki is fakadt, mondván, a szupermarketek persze emelik a haszonkulcsaikat, míg a gazdáknak és a feldolgozóknak semmivel sem jut több. A harmadik következmény a hűtőházak megugrott rezsije miatt bizonytalanság – nem lehet megmondani, mennyibe fog kerülni a létesítmények üzemeltetése, így sokan vonakodnak attól, hogy bértároltassák terményüket.

A biorépa piacán már kissé megélénkült a kereslet, Emmeloord 30-37 euró/100 kg közötti nagyker árat jelentett, ami 1,5 euró/kg-val magasabb, amint az előző héten.

Alsó-Ausztriában a sárgarépa piaca továbbra is kiegyenlített, az eladások nagyrészt a belpiacokra koncentrálódnak, bár már kis mértékben megindult az export is. A piacokon felkínált mennyiségek egyensúlyban vannak a kereslettel, ezért az előző hetekben kialakult, minőségtől függően 50-55 euró/100 kg (5 kg-os zsákos kiszerelés) ár sem változott.

A cikkhez szemlézett írások:

Weinig peenhandel door beperkte vraag en aanbod

The wind on the carrot market has shifted this year

NÖ Karottenpreise Woche 35/2022

Krap aanbod stuwt peenprijzen

Kapcsolódó cikkek:

Movento SC: engedélykiterjesztés sárgarépa kultúrára

Nemathorin 10 G: szükséghelyzeti engedély sárgarépa, gyökérpetrezselyem és fokhagyma kultúrákban

Pledge 50 WP: szükséghelyzeti engedély módosítása sárgarépa kultúrában