A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti szerv (a továbbiakban: engedélyező hatóság) a Syngenta Kft. (1117 Budapest, Alíz u. 2. 5. emelet), ügyfél kérelmére indult hatósági eljárásban engedélyezte a

Nemathorin 10 G (10 % fosztiazat) talajfertőtlenítő szer

hatályos engedélyokirattól eltérő szükséghelyzeti felhasználását Magyarország egész területén legfeljebb 400 hektáron sárgarépa, gyökérpetrezselyem és fokhagyma kultúrában fonálférgek ellen vetés, illetve ültetés előtti kijuttatással a talajba bedolgozva a

2022. június 20. és 2022.október 17. közötti időszakban

A kérelmező felhasználói körének a saját felelősségére:

• A Nemathorin 10 G talajfertőtlenítő szer felhasználható sárgarépában, gyökérpetrezselyemben és fokhagymában vetés, illetve ültetés előtti talajfertőtlenítésre 15 kg/ha dózisban. A felszínre kiszórt granulátumot 15 cm mélyen a talajba kell dolgozni és biztosítani kell a talaj kedvező nedvességi állapotát. A környezetvédelmi szempontok maradéktalan betartása céljából kerülni kell a granulátum indokolatlan szétszóródását.

Sárgarépában és gyökérpetrezselyemben előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 90 nap.

Fokhagymában előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 120 nap.

A készítmény felhasználásakor az engedélyokiratban megjelölt munkavédelmi óvórendszabályokat és környezetvédelmi előírásokat szigorúan be kell tartani.

A felhasználást engedélyező 6300/1675-2/2022 számú NÉBIH határozat itt tekinthető meg:

Nemathorin-10-G-6300-1675-2-2022-srepa-petr-ezselyem-fokhagyma_alairt_indoklas-nelkul