A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mint élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, engedélyező hatóság hivatalból indult hatósági eljárásban Magyarország teljes területén engedélyezte a

Pledge 50 WP (500 g/l flumioxazin) gyomirtó szer

hatályos engedélyokirattól eltérő alkalmazását

sárgarépa kultúrában posztemergensen, maximum 1 alkalommal 0,06 kg/ha dózisban, 250 l/ha permetlé mennyiséggel kijuttatva a 2022. március 23. és 2022. július 20. közötti időszakban

Jelen határozat alapján a szükséghelyzeti felhasználás a fenti készítményekre, mint referencia termékre hivatkozó, azonos összetételű, származtatott (párhuzamos, klón) engedéllyel rendelkező termékekre is vonatkoztatható.

A kezelés kizárólag növényvédelmi szakmérnök felügyeletével történhet.

Figyelmeztető mondat: Mivel ezen felhasználások esetében a kultúrnövény fajok és fajták érzékenysége nem igazolt, az üzemi méretű felhasználás előtt célszerű kis területen a termesztésbe kerülő fajtákkal fajtaérzékenységi vizsgálatot végezni.

Ez a módosítás a 2022. március 31-én kiadott 6300/1002-1/2022 iktatószámú szükséghelyzeti felhasználási engedélyt módosítja, így a módosított és a korábban kiadott (poszt felhasználást nem említő) engedély csak együtt érvényes és teljes, mert a kettő csak együtt, egymás mellett olvasva tartalmaz minden információt. Ezért az alábbiakban mindkét engedélyt elérhetővé tesszük.

FIGYELEM: A SÁRGARÉPA SZÜKSÉGHELYZETI ENGEDÉLY CSAK A MÓDOSÍTÁSSAL EGYÜTT ÉRVÉNYES, NYÚJT TELJES KÖRŰ INFORMÁCIÓT!

Indokolás

Az engedélyező hatóság a termelők és a termelői szövetségek jelzését figyelembe véve megvizsgálta a kultúrákban nem engedélyezett növényvédő szer szükséghelyzeti felhasználásának az indokoltságát.

Az engedélyező hatóság eljárása során megállapította, hogy a határozatban szereplő kultúrában, engedéllyel rendelkező készítmény nem áll a felhasználók rendelkezésére.

Az engedélyező hatóság a szükséghelyzeti engedélyt kiadta, a határozat módosítására a technológia kiegészítése miatt volt szükség.

A felhasználást engedélyező eredeti 6300/1002-1/2022 számú NÉBIH határozat innen letölthető le:

Pledge-50-WP-szukseghelyzeti-engedely-sargarepa-kulturaban

A módosítást tartalmazó 6300/1002-2/2022 NÉBIH határozat pedig itt található:

Pledge-50-WP-szukseghelyzeti-engedely-MODOSITAS-modositas-sargarepa-kulturaban