Az átlagos, 10,3%-os inflációs rátát felülmúlva 12,3%-kal drágultak az élelmiszerek Hollandiában.

A Holland Statisztikai Hivatal (CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek) legfrissebb adatai szerint 12,3%-kal kerültek többe az élelmiszerek Németalföldön, mint tavaly júliusban. Ez magasabb, mint az átlagos, 10,3%-os pénzromlási ütem, és 1963 óta a legmagasabb havi élelmiszer-infláció. Az élelmiszerek drágulása 2021 októbere óta folyamatos, a júniusi árakhoz képest pedig 1,5%-os az emelkedés mértéke.

Átlag alatti drágulás a zöldségeknél és gyümölcsöknél

Akárcsak Németországban, a zöldségek (9%) és a gyümölcsök (6,7%) átlagos drágulása is elmarad az áremelkedés átlagos mértékétől, tehát nem a kertészeti termékek számítanak az infláció hajtóerejének. Elsősorban a tejtermékek (17,3%) és a húsáruk (16,1%) húzzák fel a kategóriára számolt rátát.

Az energia árának robbanása a fő ok

Hollandiában a háztartások energiaköltségei tavaly július óta több mint a duplájukra emelkedtek (108%-kal magasabbak), és azért csak ilyen mértékben, mert a holland kormány 10-ről 9%-ra csökkentette az energiára kivetett ÁFA mértékét. Az üzemanyagok ára a tavalyi év azonos időszakához képest 25%-kal emelkedett.

A cikkhez szemlézett írások:

CBS: voedselinflatie naar record

Inflatie stijgt naar 10,3 procent in juli

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: jelentősen, 11%-kal drágultak az élelmiszerek

Hollandia: látótávban a 0%-os zöldség-gyümölcs ÁFA bevezetése

Elzárta a Hollandiába tartó gázt a Gazprom