Meleg, párás időben elengedhetetlen a burgonya leggyakoribb gombás betegségei -a fitoftóra és az alternáriás betegség- ellen védekezni hatékony szerekkel.

A burgonya növényvédelme az utóbbi években koránt sem egyszerűsödött, sőt a kialakuló ellenállóság és a hatóanyag kivonások csak tovább nehezítették. Az idei év időjárási körülményei, különösen az utóbbi hetek meleg, de erősen csapadékos időjárása kedvez a burgonya gombás betegségeinek. A két legfontosabb kórokozó biológiája jelentősen eltér, de a jelenlegi időjárási körülmények mind a kettőnek kedveznek. Az ellenük történő védekezés nélkülözhetetlen az előttünk álló napokban, hetekben!

A burgonya talán legfontosabb gombás betegsége a fitoftórás betegség, másnéven a burgonya vész. Nevét azzal érdemelte ki, hogy kórokozója (Phytophtora infestans) a számára optimális körülmények között akár néhány napon belül a teljes állomány pusztulását okozhatja. A betegség elsődleges talajból kiinduló fertőzése már korábban megtörtént, sok helyen láthatók a tipikus levél széltől kiinduló ék alakú foltok. Ezekből a mostani időjárási körülmények között (átlagosan 20 C⁰ feletti hőmérséklet és szinte állandónak mondható levélfelület nedvesség) rendkívül gyorsan szétterjed a kórokozó az ültetvényben.

Fitoftórás betegség tünetei burgonya levelén

A burgonyavész mellett egyre nagyobb problémát okoz a burgonya alternáriás betegsége is. A kórokozó számára ideális magasabb hőmérséklet megérkezett, ilyen körülmények között akár fél óra levélfelület nedvesség is elegendő lenne a kórokozó (Alternaria solani) fertőzéséhez. A betegség kezdeti tüneteként a levélen barna zónázott foltok alakulnak ki, melyek később a szárra is tovább terjedhetnek és a fitoftórához hasonlóan a lombozat súlyos pusztulását okozhatja.

Alternáriás betegség tünetei burgonya levelén

Abban a kritikus időszakban mikor fitoftóra és alternária is jelen van az állományban, olyan készítmény használata ajánlott, ami mind a két kórokozóra specifikus hatóanyagot tartalmaz! Kiváló megoldás ilyenkor a Revus Top nevű készítményünk. Alapját az oospórás gombákra, köztük a fitoftórára is, specifikus mandipropamid hatóanyag adja. Ez egy felszívódó és a növény szállító szöveteiben a csúcs felé is terjedő anyag, mely a gomba sejtek cellulóz bioszintézisét gátolja. A cellulóz az oospórás gombák sejtfalának fontos építőeleme, így ennek hiányában a gomba nem képes fejlődni, szaporodni. Másik hatóanyaga a difenokonazol, ami a piaconlévő egyik leghatékonyabb anyag az alternáriát okozó kórokozókkal szemben. Ez az anyag szintén felszívódó, csúcsi irányba terjed, de az ergoszterol bioszintézisére van gátló hatása.Mind két hatóanyagnak erős preventív (megelőző) és minimális kuratív (gyógyító) hatása van, sőt a difenokonazol kiemelkedő eradikatív hatással is jellemezhető, csökkenti a spóraképzést és a spórák fertőzőképességét.

A burgonyatermelő másik fontos ellensége a burgonyabogár. Az ellene történő védekezéshez a széles spektrumú kontakt piretroid hatóanyagú anyagaink mellett már felszívódó készítmény is található portfóliónkban. Ez a készítmény a Voliam*! A benne található klórantraniliprol a rovarban bénulást okoz, ezen keresztül fejti ki táplálkozásgátló, majd ölő hatását. Kontakt és gyomorméreg, a méhekre nem jelölésköteles készítmény így virágzásban is kijuttatható. A burgonyabogár minden fejlődési alakja ellen hatékony, de a kiemelkedő hatás elérése érdekében kijuttatásakor célszerű a permetlé pH-ját a savas irányba eltolni. Az idei évtől több szabadföldi zöldségkultúrában is elérhető a készítmény, okirata bővült paprika, paradicsom, bab, sárgarépa, zeller és petrezselyem kultúrákkal.

További információkért kérjük látogassanak el weboldalunkra www.syngenta.hu, vagy keressék bizalommal területi kollégáinkat!

*A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.

Kapcsolódó cikkek:

Széleskörű lehetőségek az alma kártevői ellen -Syngenta (x)

Megoldások a paprika integrált növényvédelméhez a Syngentától (x)