Lengyel kereskedőcégek és belarusz sajtóforrások egybehangzó véleménye szerint hamarosan helyreállhat a Fehéroroszországba irányuló lengyel almaexport.

A belarusz médiában megjelent közlések szerint a fehérorosz minisztertanács olyan döntést hozott, miszerint újból engedélyezi egyes termékcsoportok „ellenséges országokból” származó importját. Az „ellenséges országok” azok az államok, amelyekkel szemben Lukasenka elnök 2022. január 1-jén embargót rendelt el. Külön kérésre a belarusz információforrások megerősítették, hogy az importtilalom eltörlése a lengyel almára is vonatkozik. A mostani enyhítés az alábbi zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik: alma, körte, cukkini, padlizsán, frisspiaci paprika, saláta, rukkola, mángold és spenót.

Ezt az egyelőre nem hivatalos információt kereskedőcégek és termelői csoportok is megerősítették, hozzátéve, hogy már érdeklődtek is náluk fehérorosz partnerek. Az embargó részleges feloldása azért nem tekinthető biztosnak, mert még nem jelent meg a hivatalos belarusz weboldalakon, ám december végén és január elején az embargó hatályba léptetését is csak a helyi lapokban közölték. Fontos megjegyezni azt is, hogy még a belarusz kormányzat sem rejtette véka alá, illetve nem igyekezett eltitkolni, hogy az embargó komoly élelmiszer-ellátási nehézségeket okozott az országban, olyannyira, hogy a sajtó kérdéseire válaszolva ezt még a hatóságok képviselői is elismerték.

A cikkhez szemlézett írások:

Polskie jabłka mogą wrócić na Białoruś? Takie informacje otrzymują polscy handlowcy

Kapcsolódó cikkek:

Kieshet a lengyelek legnagyobb almaexportpiaca: politikai feszültségek Belarusszal

Belarusszia embargót jelentett be számos agrártermékre

A belarusz embargó bevezetése után azonnal megugrott az ukrán almaexport

Szerbia is felkerült a belarusz tiltólistára

A lengyel, a szerb és a moldáv alma is helyet keres magának az európai piacokon

Lengyelország: gyakorlatilag leállt az egyiptomi almaexport