A fehérorosz kormány a nyugati országok szankcióira hozott válaszlépésként december 6-án úgy döntött, hogy január 1-től kezdődően előreláthatólag 6 hónapig megtiltja több hús- és tejtermék, zöldségek, gyümölcsök és egyéb árucikkek behozatalát. Az importtilalom az EU tagállamai mellett az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Albánia, Izland, Észak-Macedónia, Nagy-Britannia, Montenegró és Svájc exportőreire is vonatkozik.

„A kormány január 1-jén hatályba lépő intézkedése olyan országokból származó termékek széles körére vonatkozik, amelyek diszkriminatív politikai lépéseket és ellenséges intézkedéseket hoztak nemzetünkkel szemben” – áll a belorusz kormány sajtóközleményében. „Ugyanakkor annak érdekében, hogy megóvjuk honpolgárainkat az intézkedés negatív következményeitől, az embargó egyrészt nem vonatkozik azokra a termékekre, amelyek még az importtilalom kezdete előtt érkeznek be Fehéroroszországba, másrészt kivételt képeznek bizonyos kritikus fontosságú árucikkek, mint például a bébiételek. Kormányunk erőfeszítéseket tesz arra, hogy az érintett termékkör vonatkozásában növelje a belföldi termelést, ahol pedig ez nem lehetséges, a továbbiakban ezeket az árucikkeket „baráti” országokból fogja beszerezni. A tilalom várhatóan 6 hónapig lesz érvényben, ám a felsorolt országok részéről további destruktív intézkedések életbe lépése esetén kormányunk fenntartja magának a jogot, hogy az embargót meghosszabbítsa, vagy más termékekre is kiterjessze.”

A belarusz kormány intézkedésének hátterében az áll, hogy az Európai Unió december 2-án szakciókat foganatosított Fehéroroszországgal szemben, ami elsősorban egyes személyek belépési tilalmát, illetve bizonyos vagyonok, betétek befagyasztását jelentette. A belépési tilalom olyan személyekre vonatkozik, akik a civil társadalmat elnyomó tevékenységekben, illetve migránsok Fehéroroszországba utaztatásában vettek részt, így például a Belavia Airlines légitársaság is érintett. Erre válaszul a belarusz kormány ugyanilyen „arányos” ellenintézkedéseket léptetett érvénybe számos uniós és brit légitársasággal szemben, valamint megtiltotta egyes személyek Fehéroroszországba történő belépését is. A kormány nyilatkozata szerint az ország elkötelezett az Oroszországgal és az Eurázsiai Gazdasági Közösség országaival létesített kapcsolatainak elmélyítésére, valamint egyes ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokkal is szorosabb együttműködést építene ki.

Az embargó bevezetését követően Fehéroroszország zöldség-gyümölcs ellátásának biztosítása érdekében valószínűleg Törökország, Irán, egyes közép-ázsiai országok, esetleg Szerbia vagy Moldova irányába fordulhat majd, ami nagyobb távolságokat és általában magasabb árakat is jelent. Mindezt úgy, hogy a belarusz piacon máris nehézségekbe ütközik a szükséges zöldség- és gyümölcsmennyiség biztosítása, ezért egyes termékek esetében máris jóval a több éves átlag feletti árakat kell fizetni. A lengyel zöldség-gyümölcs ágazat számára a belarusz piac kiesése jelentős veszteséget jelent, mivel a korábbi években több száz millió dollár értékű exportot bonyolítottak le, és valamilyen szintű veszteségekkel még abban az esetben is számolni kell, ha sikerül kerülő útvonalon, más országokon vagy más országban bejegyzett exportcégeken keresztül biztosítani a szállítást (vagy ha a fehérorosz hatóságok a nehéz belpiaci helyzetre való tekintettel esetleg szemet hunynak a tiltott import felett).