Az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország 8,4 milliárd euró értékű stratégiai tervét a 2023-2027 közötti időszakra.

Az Európai Bizottság ma elfogadta Magyarország KAP stratégiai tervét, amelynek végrehajtásához 8,4 milliárd euró áll majd rendelkezésre az Unió költségvetéséből. Ebből az összegből 2 milliárd eurót éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzésekre és agrár-ökológiai programokra, 186 millió eurót pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására kell fordítani.

A magyar stratégiai terv számos olyan beavatkozást tartalmaz, amelyek célja egyrészt a mezőgazdasági termelők méltányos jövedelmének biztosítása, másrészt a pénzügyi támogatás köztük történő igazságosabb elosztása. A tervben foglalt intézkedések emellett megkönnyítik 8800 fiatal mezőgazdasági termelő tevékenységének megkezdését is. A terv egyik prioritása 7700 gazdaság korszerűsítése. Magyarország vállalja a tervben azt is, hogy a vidékfejlesztési költségvetés 38%-át agrár-környezetvédelmi beavatkozásokra, 8%-át a biogazdálkodás továbbfejlesztésére, mintegy 5%-át pedig a 162 631 hektárt lefedő Natura 2000 területek védelmére fordítja. Ezek a programok együttesen hozzá fognak járulni a fenntartható tápanyag-gazdálkodáshoz, valamint a műtrágya-kijuttatás és az ammóniakibocsátás csökkentéséhez. Ezen túlmenően Magyarország arra is törekszik, hogy 2027-re megduplázza a biogazdálkodás alá vont területet.

A 2023. január 1-jével induló új közös agrárpolitika (KAP) célja, hogy előmozdítsa a fenntartható, reziliens és modern mezőgazdasági ágazatra való átállást. A megreformált agrárpolitika keretében a finanszírozás igazságosabban oszlik majd meg a gazdálkodók között, és nagyobb hangsúlyt kapnak a kis- és közepes méretű gazdaságok, illetve a fiatal mezőgazdasági termelők. A 2023–2027-es időszakban a KAP összesen 270 milliárd eurónyi finanszírozásban részesül.

Magyarország KAP stratégiai tervének rövid áttekintése az alábbi linkre kattintva olvasható:

MAGYARORSZÁG KAP STRATÉGIAI TERV – RÖVID ÁTTEKINTÉS