A berlini Fruit Logistica kiállításon a résztvevők szavazatai alapján minden évben kiosztják az Innovation Awards díjat, melyet az idén a Granada La Palma paradicsomfajtája, az Amela® nyert a szavazatok 31%-ával.

A világ legnagyobb zöldség-gyümölcs ágazati kiállításán az innovációs díj kategóriában minden évben 10 újdonság indul a győzelem reményében. Ezeket korábbi cikkünkben mutattuk be részletesebben: Fruit Logistica 2022: az innovációs verseny jelöltjei. A rendezvény két napja alatt a díjért induló jelöltek azonos csarnokban külön standot is kaptak, hogy bemutathassák magukat, az esemény résztvevői pedig itt adhatták le szavazócéduláikat. Az első három díjazott nevét a kiállítás főszervezője,

Bronzérem: iStemTM száras karfiol (Syngenta Seeds BV, Egyesült Királyság)

A teljesen egyedi, száras karfiol akár nyersen, akár főzve/sütve is fogyasztható. A körülbelül 13 cm hosszú szár egy újabb szárat fejleszt, ezen pár levél jelenik meg. A növény rendkívül gazdag rostokban, és a szára is ehető – édes, diószerű íze igen kellemes.

Ezüstérem: Autonóm repülő gyümölcsszedő robot (Tevel Advanced Technologies Ltd., Izrael)

A robotot az élő munkaerő csökkentésére fejlesztette ki a Tevel Advanced Technologies, és több féle gyümölcs szedésére is használható. Egyedisége a drónszerű betakarító egységek mögött álló képfeldolgozó algoritmusokban és a mesterséges intelligenciában rejlik, amely képes arra is, hogy a gyümölcsöket az optimális szögből közelítse meg, és csak az érett termést takarítsa be.

Aranyérem: Amela® paradicsom (Granada La Palma S. Coop, Spanyolország)

Az eredetileg Japánban kifejlesztett új paradicsomfajta minimális vízigénye mellett koncentráltan tartalmazza a cukrokat és a savakat is, ezáltal intenzív, mégis kiegyensúlyozott ízélményt biztosít. Magas Brix-értéke mellett tápanyagokban és aminosavakban is igen gazdag. Az 50-140 g-os mérettartományban kapható, azaz rendelhető.