A Freshfel vezetősége az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Csehország képviselőjével tárgyalt az ágazatot érintő aktuális problémákról.

Szeptember 30-án a Freshfel Europe küldöttsége Salvo Laudani elnök és Philippe Binard vezetésével Prágában találkozott Jiří Šírrel, a Cseh Köztársaság mezőgazdasági miniszterhelyettesével, aki jelenleg az Európai Tanács soros elnökségét tölti be. A találkozón a gyümölcs- és zöldségágazatot érintő kérdések széles körét tekintették át, főleg olyan témákat, amelyek kulcsfontosságúak az élelmiszerbiztonság szempontjából. Philippe Binard így nyilatkozott: “Örülünk, hogy a találkozó során számos, az ágazat számára fontos témát sikerült megbeszélnünk. Jelenleg az ágazat versenyképessége forog kockán, ami több tényező együttes hatásának köszönhető. Konstruktív, megoldásorientált megbeszélést folytattunk a frisspiaci ágazat versenyképességét befolyásoló tényezőkről, köztük a növekvő költségek hatásairól (energia, inputok), a munkaerőhiány következményeiről (idénymunkások, kamionosok), az éghajlatváltozás termelésre gyakorolt hatásairól, valamint a növényvédő szerek fenntartható használatról szóló rendelet felülvizsgálatáról is, amely a Farm to Fork stratégiában meghatározott vegyszercsökkentési célkitűzés részét képezi. A piaci elvárásoknak megfelelően az integrált növényvédelem és az organikus termesztés közötti egyensúly szükségességét is átbeszéltük”.

A jelenleg uralkodó geopolitikai instabilitás miatt a Freshfel Europe szakértői a termékek piacra jutásával és a globális logisztikai kihívásokkal kapcsolatos kérdésekkel is foglalkoztak, mivel a megbeszélésre éppen akkor került sor, amikor az EU Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság asztalán oly sok, a friss termékeket érintő kérdés van terítéken.

A Freshfel Europe szeptember közepén ülésező igazgatótanácsa egyetértett abban, hogy sürgős feladat az ágazat hírnevének, a gyümölcsök és zöldségek imázsának javítása. Salvo Laudani elmondta, a Freshfelnek vezető szerepet kell vállalnia az olyan intézkedésekben, amelyek erősíthetik az ágazat hírnevét, illetve erősíthetik az európai polgárok friss termékekkel szembeni elkötelezettségét. A jelenlegi fogyasztás mértéke egyelőre a WHO napi 400 grammos minimum ajánlása alatt van. Arra számítunk, hogy az infláció és az egekbe szökő energiaárak miatt további nyomás nehezedik majd az ágazatra. A fogyasztás várható további csökkenése annak ellenére következik be, hogy a friss termékek számos egészségügyi előnnyel járnak a fogyasztók számára, ráadásul a zöldség-gyümölcs a bolygóra gyakorolt egyik legkisebb környezeti hatással rendelkező élelmiszer-kategória.

Az EU soros cseh elnökségével folytatott találkozója során a Freshfel Europe emlékeztetett arra is, hogy a friss termékek ágazata a megoldás részét képezi az EU számos, az Európa 2020 stratégia keretében kitűzött céljának megvalósításában, így a Green Deal, a Farm to Fork stratégiában, és az EU rákos megbetegedések gyakoriságát visszaszorító Cancer Plan célkitűzésében, valamint a FIT Package 55 programban. Ebben az összefüggésben a frisspiaci termékek környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósága megalapozott, az ágazat jelentős mértékben képes hozzájárulni ezen célok eléréséhez. Az ágazat mindig is bizonyította rugalmasságát, amikor valamilyen válsággal kellett szembenéznie, de az ágazat megbízható termelését és jövedelmezőségét garantálni kell. Egle Baecke, a Freshfel Europe élelmiszer-minőségi igazgatója hangsúlyozta, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek „alapvető fontosságú termékekként” különös szerepet kell kapnia az európai szabályozásban és az élelmiszer-kínálatban is. Ahhoz, hogy teljes mértékben betölthessék szerepüket, az ágazat hosszú távú versenyképességének és jövedelmezőségének kiemelt prioritást kell élveznie.

A cikkhez szemlézett írások:

Freshfel Europe defends fresh produce sector competitiveness in the European agenda

Kapcsolódó cikkek:

Salvo Laudani lett a Freshfel Europe új elnöke

Belarusz embargó: az érintett zöldség- és gyümölcstermesztők támogatására szólítja fel az Európai Bizottságot a Freshfel