A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. Íme a legutóbbi összeállítás legfontosabb megállapításai, fókuszban a cseresznye!

Az idei szezonban az időjárás több fontos termelő országgal sem bánt kesztyűs kézzel: Észak-Amerikában a hideg és az esőzések miatt egyes területeken 50%-os terméskiesés keletkezett, Európában pedig hasonló okok miatt Olaszország és Spanyolország szenvedett károkat. Görögországban még tart az özönvízszerű esőzések és jégkárok felmérése. Jó kilátásokkal vágott neki az idénynek Hollandia, Németország és Franciaország. Folyamatosan növelte szállításait Chile, a világ legnagyobb cseresznyeexportőre.

Hollandia – jól indult a szezon

Németalföldön az áprilisi fagyok elenyésző hatással voltak az ültetvényekre, gondot csak az utóbbi hetek esőzései és a jég okozott, de a június elején induló cseresznyeszezonnak nagy várakozással indultak neki a termelők.

Németország – már többségben a fedett ültetvények

A déli országrészben már május 25. körül megjelentek a piacokon az első belföldi termésű gyümölcsök. Mostanában várható a Burlat fajta piacra lépése, június végén-július elején pedig a Kordia és a Regina szedése is megkezdődik. Egyértelműen jobb termés várható, mint a tavalyi fagykáros, esős évben. A németek elsősorban a kései fajtákra koncentrálnak, ezeket egészen augusztus végéig szedik. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően már az esővédő fóliával felszerelt cseresznyeültetvények dominálnak Németországban. Az import területén Spanyolország a meghatározó, melyet Olaszország és Görögország követ. A törökök egy kicsit később szokták megkezdeni a szállításokat, de már ők is piacra léptek az első tételekkel. Az idei árak jelentősen magasabbak a tavalyiaknál.

Franciaország – erős kereslet, jó árak

A tavalyi súlyosan fagykáros évet követően az idei termésbecslések 35 ezer tonnás mennyiséget valószínűsítenek, ami a több mint a tavalyi kétszerese, és nagyjából megfelel a 2017-2020-as időszak átlagának. Csak néhány helyen okozott gondot az időjárás, például Maine-et-Loire régió egyes területein 50%-os terméskiesést, de általában a fő körzetekben (PACA, Auvergne-Rhone-Alpes és Okcitánia) jó hozamokra számítanak. Az idei szezon három hete kezdődött meg, és június végén fejeződik majd be. Az értékesítés jó ütemben zajlik, erős a kereslet és magasak az árak.

Olaszország – összeértek a fajták lanyha kereslet

Apuliában a Ferrovia most adja fő termését, és már lekerültek a fákról a Bigarreau és a Giorgia utolsó tételei is. Az utóbbi hetek kifejezetten meleg, néhol forró időjárása meggyorsította az érést, ennek következtében összeértek a fajták, egyszerre túl sok cseresznye jelent meg a piacokon, ami a megszokottnál alacsonyabb árakat és a kínálat viszonylatában lanyha keresletet okozott.

Spanyolország – fagyok és nehéz szezonkezdet után jó árak

A legkorábbi termesztőkörzetekben május első hetében megkezdődött a szedés, de ez a hűvös és csapadékos kora tavaszi időjárás miatt egy hét csúszásnak számított. Spanyolország északkeleti részét fagyok sújtották, ezért az idei termés minden bizonnyal elmarad a korábbi években tapasztalttól. A belföldi értékesítésű és az export tételek árai kifejezetten jónak mondhatók az egy évvel korábbiakhoz képest. Olyannyira, hogy a termelők szerint képesek kompenzálni a megnövekedett inputanyagárak miatt elszálló költségeket is. Áprilistól közepétől kifejezetten kedvező az időjárás a cseresznye számára Ibériában, így a gyümölcsminőség kiváló. A spanyol exportőrök legnagyobb félelme, hogy Törökország (mivel Ukrajnába és Oroszországba várhatóan kevesebbet tud csak szállítani idén) nagy mennyiségű áruval jelenik majd meg az európai piacokon.

Törökország – várhatóan 10-15%-kal nagyobb termés ígérkezik

A korai fajtákat kifejezetten jó hozamokkal szedték le Törökországban, a középérésű fajtáknál valamivel kisebb termésre számítanak a szokásosnál. A gyümölcsminőség kifejezetten jó, és az utóbbi évek modernizációs hulláma, fejlesztései miatt 10-15%-kal nagyobb termésre számítanak. Nem szabad elfelejteni, hogy a törököknél még mindig relatíve olcsó a munkaerő, a modern ültetvényekből pedig jó minőségű és nagy mennyiségű gyümölcs érkezik. Nagyon valószínű, hogy az elmaradó ukrán és orosz szállítások miatt a török cseresznye igen vonzó lesz az európai piacokon jó minősége és alacsony ára miatt.

Belgium – ígéretes szezon, keresett áru a biocseresznye

A belga termelők is biztatónak ítélik a szezont, bár a hűvös időjárás miatt idén késve indul a betakarítás a Samba fajtával. A megnövekedett termelési költségek miatt kérdéses, hogy a kereslet lépést tud-e tartani a kínálattal, mivel sem a mennyiséggel, sem a minőséggel nem lesznek problémák. Egyre bővül a kereslet az organikus termesztésű gyümölcsök iránt, ami azonban elsősorban a külföldi versenytársaknak, főleg az olasz és a spanyol cseresznyének kedvezhet.

Kína – tovább bővül a fogyasztás és a termelés

A kínai cseresznyepiac óriási mérete és gyors növekedése miatt igen vonzó az exportőrök (főként Chile, sokkal kisebb mennyiségben pedig az USA és Kanada) számára, a belföldi termelés jelentős része (legalább 50%-a) Shandong tartományban koncentrálódik. Néhány adat a féktelen tempójú növekedésre: Kína 2008-ban importált először 20 ezer tonnánál több cseresznyét, ami 2020-ban már meghaladta a 210 ezer tonnát. Chile 2008-ban még kevesebb, mint 3 ezer tonnát szállított, 2020-ban azonban már 195 ezer tonna cseresznyét exportált Kínába. Az import azonban méltó vetélytársat kap az egyre növekvő belföldi termelés képében, mivel az idei termést 600 ezer tonnára becsülik, ami 15%-os növekedés az előző szezonhoz képest. Chile hatalmas előnye a kínai piacon, hogy egyrészt a belföldinél jobb minőséget exportál, másrészt pont a kínai újév utáni pár hétben, szezonon kívül képes szállítani nagy mennyiségeket. Az Egyesült Államok és Kanada ezzel szemben pont a kínai cseresznyeszezonban rendelkezik eladható tételekkel, ők a jobb minőségben és a saját fajtáikban bízhatnak. Érdekesség, hogy mivel idén a koronavírus miatt Sanghaj kikötőjét hosszú időre lezárták, az amerikai cseresznyeexportőrök várhatóan légi úton fogják szállítani a gyümölcsöt.

Egyesült Államok – áprilisi fagyok és hóesés nehezítette a szezont

A rossz időjárási körülmények miatt (erős fagyok és tavaszi hóesés) a cseresznye ára átlagosan 5,2%-kal magasabb a tavalyinál. Kaliforniában 50%-os terméskiesést regisztráltak elsősorban a késő februári kemény fagyok miatt, amelyeket áprilisban bőséges esőzések követtek. Az alacsonyabb mennyiséget a szokásosnál nagyobb gyümölcsméret sem ellensúlyozta a termelők szempontjából. A szezon gyakorlatilag véget ért. Washingtonban még tart a szokásosnál később kezdődött idény (áprilisban, virágzás közben még havazott), ám itt is csak az átlagos termés 50-60%-ával számolhatnak a termelők, bár a fákon maradt gyümölcs minősége jónak mondható. Júniusban ezért csak mérsékelt export várható, a termés dandárja júliusra esik, és még augusztusban is folytatódni fog a betakarítás.

Kanada – megkésett szezon, kiváló minőség

British Columbia tartományban a szokásosnál 10 nappal később, július 10-e körül kezdődik meg az idei szezon, és július végére várható a legnagyobb felfutás. A hideg tavaszi időjárás csak késleltette, de nem károsította jelentősen a termést, így a betakarítás vége szeptember 8-10. környékére várható. A prognózisok szerint a tavalyinál kisebb volumen, de nagyobb gyümölcsméret és jobb minőség várható, ami az exportvolumen növekedését vonhatja maga után.

Chile – a koronavírus miatti lezárások nehezítették az exportot

A dél-amerikai ország messze a világ legnagyobb cseresznyeexportőre: míg 2010-ben még csak 44 ezer tonnát értékesítettek külföldön, idén a kivitel meghaladja a 356 ezer tonnát. Ennek legnagyobb része, csaknem 325 ezer tonna Ázsiában talál vevőt, Kína részesedése a teljes exportvolumenből pedig 88%. A külföldön értékesített mennyiség új rekordot jelent (1,1%-os éves növekedéssel), azonban talán az idei volt a legnehezebb időszak az exportőrök életében. Ennek fő oka az omikron variáns kínai megjelenése volt, ami a karantén intézkedések miatt szállítási problémákhoz, jelentős késésekhez vezetett, és a gyümölcs 40%-át a kínai újévet követően lehetett csak értékesíteni, ami miatt várhatóan az árbevétel el fog maradni a tavalyitól. Az ázsiai szállítási nehézségek miatt Chile Észak-Amerika felé fordult, és 177%-os bővüléssel új rekordot ért el az itt értékesített mennyiség, de volumenében ez a piac a 13,8 ezer tonna áruval a nyomába sem ér az ázsiai eladásoknak.

A cikkhez szemlézett írások:

GLOBAL OVERVIEW CHERRIES – Freshplaza

Kapcsolódó cikkek:

Pugliai cseresznyetermesztés: egy sokszor látott történet

Több mint 30%-kal nőtt tavaly az olaszok cseresznyefogyasztása

Cseresznye: hol találhatók „Szedd magad” helyszínek?

Cseresznye: jelentős gyümölcsrepedés Görögországban

Hazai cseresznye körkép: a csapadék ronthatja le az egyébként jó terméskilátásokat

Svájc: a tavalyinál 25%-kal nagyobb cseresznyetermés várható

Bulgária: 800 és 1000 Ft körül lenne méltányos a cseresznye felvásárlási ára