A francia kormány döntése értelmében olyan országokból sem importálható cseresznye, ahol a foszmet használata még engedélyezett. 

Az Európai Bizottság 2022/94. végrehajtási rendeletében 2022. január 24-én nem hosszabbította meg a foszmet hatóanyag forgalomba hozatali engedélyét, ami azzal járt, hogy az összes tagállamban május 1-ig visszavonták a foszmet hatóanyagot tartalmazó növényvédő szerekre vonatkozó engedélyeket, illetve a meglévő készletek felhasználására 2022. november 1-ig biztosítottak türelmi időt. Az Európai Bizottsággal folytatott konzultációjában Franciaország felkérte a Bizottságot az Európai Unió területére érkező, foszmettel kezelt cseresznye forgalomba hozatalának és értékesítésének megakadályozására, egyben közölte, hogy nemzeti védzáradékot alkalmazva nemzeti hatáskörben betiltja a hatóanyaggal kezelt cseresznye forgalmazását, pontosabban egy évre felfüggeszti az ilyen termékek forgalmazását. Hamarosan megjelenik a rendelet melléklete, amely felsorolja az érintett országokat. Az importtilalom alól kizárólag az ezekben az országokban termelt biogyümölcs kaphat felmentést.

A szerves foszforsavészterek közé tartozó foszmetet a cseresznye- és meggyültetvényekben az Európában 2009-ben megjelent, súlyos károkat okozó foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) ellen alkalmazták a gazdák, akiknek munkáját a hatóságok által egymás után kivont hatóanyagok nehezítik. Ezért Franciaországban a termelők a mezőgazdasági minisztériummal konzultálva új stratégiát dolgoznak ki a kártevő elleni növényvédelmi stratégiáról annak érdekében, hogy a francia termelők számára hatékony eszközöket biztosítsanak már a 2023-as termőévben. Az együttműködés keretében a minisztérium koordinálja egy többéves cselekvési terv kidolgozását, a cseresznyeágazat fő szereplőivel és az mezőgazdasági kutatóintézetekkel szoros kooperációban. 

A cikkhez szemlézett írások:

La France suspend les importations de cerises traitées au phosmet

A BIZOTTSÁG (EU) 2022/94 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2022. január 24.) a foszmet hatóanyag jóváhagyásának a növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló 1107/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti meg nem hosszabbításáról, valamint az 540/2011/EU bizottsági végrehajtási rendelet mellékletének módosításáról

Kapcsolódó cikkek:

Németország: bőséges lett az idei cseresznyetermés

Földrajzi árujelzőt kapott a nagykörűi ropogós cseresznye