Az összeérő fajták és a spanyol import miatt a csekély mértékű visszaesés ellenére is piaci krízis alakult ki. 

Az Agreste augusztus 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint a 2023-as francia kajszitermés volumene 124 ezer tonnára becsülhető, ami 3%-os csökkenést jelent az előző évben betakarított 127,5 ezer tonnás mennyiséghez képest. Ez azonban még mindig csaknem 20%-kal több, mint a 2018-2022 közötti ötéves időszak átlaga.

Az idei csekély mértékű visszaesés a PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) régió kivételével az összes fő termesztőkörzetet érinti. A termés enyhe csökkenésénél sokkal nagyobb probléma a kereslet és a kínálat közötti tartós egyensúlyhiány, amelynek következtében a kajszi átlagára 19%-kal csökkent az előző évhez képest, és 15%-kal alacsonyabb, mint az előző 5 év átlaga.

Idén a június végi és a júliusi hőhullámok felgyorsították a gyümölcsök érését, ami egyik oldalról javította ugyan a kezdetben legfeljebb közepesnek várt minőséget, viszont a betakarítási ütemterv feszesebbé válását és több esetben a fajták összeérését idézte elő. A június-júliusban lehullott csapadéknak köszönhetően a kései fajták mérete általánosságban nagyobb volt a vártnál.

Franciaországban a kajszit három fő körzetben termesztik, a legjelentősebb a Rhône völgyében található, a nemzeti össztermés csaknem felét (49%) adó Auvergne-Rhône-Alpes, a második a Roussillon és Gard térségét felölelő Occitanie (35%), míg a PACA régió 14% körüli részesedéssel képviselteti magát.

Auvergne-Rhône-Alpes: Franciaország legnagyobb termesztőkörzetében a gyümölcsméret megfelelő volt, júliusban azonban gyakori viharok okoztak károkat, így a termés jelentős része a feldolgozóiparba került. Összességében 6%-kal termett itt kevesebb, mint tavaly.

Occitanie: a második legfontosabb régióban Gard környékén jégesők pusztítottak július folyamán, Roussillonban viszont feloldották az öntözési korlátozást, így a régió csaknem teljesen ki tudta aknázni potenciálját. A termesztőkörzet a 2022-es évhez képest 2%-os volumencsökkenést könyvelhetett el.

PACA: a legkisebb francia kajszitermő vidéken eleinte a nyár eleji kedvezőtlen időjárás okozott gondokat, de a június végén és júliusban bekövetkező nyugodt, napfényes időszak végül 6%-os termésbővülést eredményezett.

A 2023-as piaci év sajátossága egyértelműen a spanyol import beözönlése és a hazai fajták összeérése volt, emiatt piaci krízis alakult ki. A júliusban piacra lépő kései fajták a június végén is még a pultokon található korábbi fajtákra ömlöttek rá, és a kereslet egész egyszerűen nem volt elég erős ahhoz, hogy felszívja ezt a mennyiséget, még a több termelői és értékesítő szervezet együttesen folytatott kampányai ellenére sem. Az export a 2022-es évi 50%-os fagykár után az európai piacokra visszatérő spanyol áru miatt érzékelhetően dadogott, így a kajszitermés jelentős része a feldolgozóiparban kötött ki. 

A cikkhez szemlézett írások:

En juillet, fort repli des cours de l’abricot

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: összefogással oldják meg a kajszi- és őszibarack piacát sújtó krízist

A kajszitermés jelentős részét elvitte a fagy

Franciaország: 2%-kal csökken az idei kajszitermés volumene

Súlyos fagykárok a hazai kajsziültetvényekben

MedFel: 7%-kal kisebb kajszitermés várható a nagy termelő országokban

Két történet a közelmúltból: érdekképviselet Nyugaton és Keleten