A holland és belga fiatal gazdák szerint a túlságosan szigorú környezetvédelmi politika elveszi a jövőjüket.

A holland fiatal gazdákat tömörítő Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) belga társszervezetével, a Groene Kring (Zöld Kör) vezetőivel együtt szeptember 26-án, hétfőn tiltakozott az Európai Parlament előtt Brüsszelben. A demonstráció szószólói az Európai Unió szigorú természetvédelmi politikája ellen tiltakoztak, amely nem vázol fel jövőbeli perspektívát a fiatal gazdák számára.

“Fiatal gazdákként nem tűrhetjük, hogy elvegyék tőlünk a jövőnket” – mondta Michiel Sys, a Groene Kring képviseletében. Peter Meedendorp, a NAJK nemzetközi referense hozzáteszi: “A kérésünk egyértelmű: végezzük el egy fiatal gazdákkal kapcsolatos környezetpolitikai hatásvizsgálatot annak érdekében, hogy a természet és a mezőgazdaság hosszú távon együtt tudjon létezni”.

Mert hogy a környezetvédelmi előírások jelenlegi formájukban már túl szigorúak a fiatal gazdák képviselői szerint: “Az Európai Unió olyan politikát folytat, amely meg akarja védeni a természetet, ám megfeledkezik a fiatal gazdák jövőbeli kilátásainak figyelembe vételéről. A Groene Kring és a NAJK fiatal gazdái ezért azt kérik, hogy az európai természetvédelmi politikában vezessenek be egy olyan szempont értékelését, melynek célja, hogy megvédje ezt a kiszolgáltatott csoportot”.

A demonstráció békésen zajlott: a fiatal gazdák néhány traktorral vonultak a helyszínre, majd ott sajtot, kolbászt és kávét osztogattak.

A cikkhez szemlézett írások:

Jonge boeren uit Nederland en België protesteren in Brussel tegen natuurbeleid

Groene kring en najk vragen europees parlement om rekening te houden met jonge boeren

NAJK argues in Brussels for the introduction of a ‘young farmer test’ – Interview NAJK

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: szeptemberben demonstrálni fognak a hajtatókertészek is

Holland gazdatüntetések: meghátrálhat a kormány?

Hollandia: kezdenek eldurvulni a gazdatüntetések