A burgonyabogár elleni védekezésben egyre kevesebb az engedélyezett és hatékony készítmény, sok hatóanyag ellen már kialakult a rezisztencia. 2019-ben mutatkozott be a Benevia® rovarölő szer, mely az első éves hazai tapasztalatok alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket a kertészeti rovarkártevők elleni védekezésben. Hatóanyaga a Cyazypyr®, mely a leggyakoribb kertészeti kártevők széles skálája ellen hatékony. Az engedélyezett kultúrnövények többségében a hatóanyag új hatásmechanizmust képvisel. Használatával a rezisztenciát meg tudjuk előzni vagy meg is tudjuk törni. Hatását kontakt, transzlamináris, illetve felszívódó módon is kifejti, ezért hosszú hatástartamot biztosít. A kártevők izom-összehúzódását gátolja, táplálkozásukat a kezelés után pár perccel leállítja, a pusztulásukhoz 24-48 óra szükséges.

A Benevia® hatását a burgonyabogár tojása, lárvája és imágója ellen is kifejti. Hatástartama kiemelkedő, hazai eredmények alapján akár 19 nap. A burgonya első virágzása előtt, a tömeges lárvakelés idején célszerű a készítményt kijuttatni. Engedélyezett dózisa 0,125 l/ha, mellyel igen kedvező hektárköltség mellett tarthatjuk távol a burgonyabogarakat. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje rövid, 14 nap.

Elpusztult burgonyabogár imágók Benevia® kezelés után, Poroszló 2020.08.01

Hogy teljes kényeztetést kapjon a burgonyánk, a RhizoMagic növénykondicionálót ajánljuk figyelmükbe a maximális termés elérése érdekében. Ajánlott dózisa 2,5-3,5 l/ha. A legnagyobb termésnövelő hatás elérése érdekében, az intenzív sejtosztódás idején (virágzás és sztólómegnyúlás) célszerű kijuttatni a készítményt. A benne található tengerialga-kivonat és növényi hormonok növelik a sejtszámot, valamint a sejtek méretét. Az egészséges és erős sejtfalak kialakulását a készítményben található kiegyensúlyozott makro- és mikroelemek biztosítják. A termékben található növényazonos L-aminosavak még a leginkább energiaigényes növényi stádiumokban is megfelelő energiát biztosítanak a burgonya számára, tovább növelve stressztűrését, valamint terméshozamát.

Chips-burgonya, Dunaegyháza, 2019.

További információk: www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.