FMC-Agro burgonya technológia

A fluazinam és az azoxistrobin tartalmú Vendetta® gombaölő szer tavaly év végén kapta meg engedélyét. Bár külön-külön két jól ismert hatóanyagról van szó, ebben a kombinációban egyedülálló Magyarországon.

A fluazinam több ponton ható kontakt hatóanyag, mely Nyugat-Európa nagy részén a burgonyavész elleni védekezések alapja. Kijuttatva gátolja a kórokozó gombák hifa- és apresszórium-növekedését, valamint spóraölő, sporuláció-gátló hatással is rendelkezik. Fitoftóraspóra-ölő hatását egyedülálló módon a talajban, a gumóhoz lemosódva is megtartja. Ennek köszönhetően a tenyészidőszak végén kijuttatva a gumó minőségét és eltarthatóságát is javítja. Ezen felül a fluazinam atkaölő mellékhatással is rendelkezik.

Alternária burgonya levélen

Az azoxistrobin egy jól ismert felszívódó strobilurin, transzlamináris tulajdonságának köszönhetően a levelek fonáki részén is védettséget biztosít.

A Vendetta® egyedülálló hatóanyagkombinációja az alábbi előnyöket rejti magában:

  • A burgonya-fitoftóra és az alternária egyaránt az elöregedő leveleket támadja meg. Az azoxistrobin gombaölő hatása mellett jelentős vigornövelő hatással is bír, így „fiatalon” tarthatjuk a burgonya zöldfelületét.
  • A két hatóanyag együttes alkalmazása tovább csökkenti a rezisztencia kockázatának kialakulását.
  • A tenyészidőszak végén kijuttatva a „vigornövelő mellékhatás” nagyobb csúcsirányú nedvkeringést tesz lehetővé, így a Vendetta® ellenállóbbá teszi a burgonyát a szisztémikus gumóbetegségek ellen, míg a gumózónába lemosódva, a fent említett módon javítja a burgonya tárolhatóságát.

A Vendetta® elsősorban a fitoftóra és a burgonya alternáriás betegsége ellen használható, de csökkenti a szklerotínia és a spongospórás varasodás által okozott károkat is, valamint rezisztenciatörésre is alkalmas. 0,5 l/ha-os dózisát előrejelzésre alapozottan, preventíven kell kijuttatni. A kijuttatás optimális időpontja a lombzáródás előtt, virágzás kezdetén, 7-10 napos időközönként, maximum 3 alkalommal. Kerüljük a kezelést az intenzív vegetatív fejlődés időszakában, mert így nem lesz biztosítva az újonnan fejlődő levelek védelme!

További információk: www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.