Az EP nagy többséggel elfogadta az „Élelmezésbiztonság és az európai mezőgazdaság hosszú távú ellenálló képessége” című jelentést. 

Az Európai Parlament június 14-én nagy többséggel (447 igen szavazattal, 142 nem ellenében és 31 tartózkodás mellett) elfogadta a német Marlene Mortler (Európai Néppárt) által előterjesztett, „Élelmezésbiztonság és az európai mezőgazdaság hosszú távú ellenálló képessége” című jelentést. Ez az átfogó szöveg meghatározza a Parlament mezőgazdasági kérdésekkel kapcsolatos doktrínáját, amely a közelmúltbeli válságok tanulságain alapul. A Copa Cogeca teljes mértékben támogatja ezt a jelentést, amely egy olyan világos, pragmatikus és innovatív jövőképet mutat be, amelyen belül a mezőgazdaság működhet.

A jelentés a gazdák előtt álló összes főbb kérdéssel foglalkozik, miközben olyan ambiciózus és pozitív politikai kezdeményezéseket mutat be, amelyek nem szerepelnek az Európai Bizottság stratégiáiban, például a „Farm to Fork” stratégiában. A Copa-Cogeca üdvözöli a generációs megújulás hangsúlyozását, az e kérdésre vonatkozó európai stratégia alapelveit és az innovációra való összpontosítást. Ugyanez vonatkozik az új termesztési technikák, a műtrágyázási és öntözési stratégia, a fehérjeterv és az állattenyésztés szerepének kérdéseire is.

A Mortler-jelentés más alapvető kérdésekkel is foglalkozik. Először is áttekinti a rugalmas, átlátható és igazságosabb élelmiszerlánc biztosításának szükségességét a gazdálkodók számára, másodszor a mezőgazdasági átállással kapcsolatos európai törekvések koherenciájának kérdését bontja ki, tekintettel arra, hogy a jelenlegi költségvetési keretből hiányzik a mezőgazdaságra vonatkozó zöld megállapodás finanszírozása. Harmadszor, a mezőgazdasági Zöld Megállapodás (Green Deal) kezdeményezések és az Európai Unió kereskedelempolitikájának koherenciáját szemlélteti.

A Copa Cogeca számára a Mortler-jelentés pótolja a Zöld Megállapodás hiányosságait és vakfoltjait, és az európai mezőgazdasági ágazat számára koherensebb és fenntarthatóbb keretet javasol a termelők számára az átmenetet lehetővé tevő megoldásokra is összpontosítva. A kérdés most az Európai Parlament álláspontjának koherenciája, miközben az Európai Bizottság olyan javaslatokat próbál keresztülvinni, amelyek döntő hatással lehetnek az európai mezőgazdaság jövőjére, legyen szó az NRL (Nemzeti Referencia Laboratóriumok) javaslatokról, a növényvédő szerek használatáról (SUR; Sustainable Use of Plant Protection Products) vagy az ipari kibocsátási irányelvről (IED; Industrial Emissions Directive).

A cikkhez szemlézett írások:

Copa Cogeca: Europäisches Parlament beschließt Schlüsselbericht für Landwirtschaftsvision

Kapcsolódó cikkek:

Azonnali uniós intézkedéseket sürget a Copa-Cogeca

COPA-COGECA: „Élelmiszerpajzs” kell az európai mezőgazdaságnak

Az uniós műtrágya-importvámok eltörlését szorgalmazza a COPA-COGECA