A műtrágyákra vonatkozó vámtételek és a gázfelhasználás-csökkentési előírások eltörlését kéri az ágazat számára a Copa-Cogeca.

Október 10-én kelt nyílt levelében az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete több fontos, rövid távon is szükséges intézkedés meghozatalára szólította fel az Európai Bizottságot. A szervezet nem először teszi ezt, korábban is beszámoltunk a műtrágyákra kivetett vámtételek eltörlésére irányuló javaslatukról, valamint az orosz -ukrán háború hatásait mérséklendő európai Élelmiszerpajzs kezdeményezésről. Az alábbiakban a nyílt levélből idézünk:

Az emelkedő energiaköltségek és azok hatása a villamos energia, a gáz, az üzemanyag, a műtrágya és a mezőgazdasági ágazatban felhasznált egyéb inputok áraira több ágazatban is nagy nyomás alá helyezte a mezőgazdasági termelőket, szövetkezeteket. A gáz- és villamosenergia-árak emelkedése miatt sok termelő veszteségesen működik, esetleg már a csőd szélén áll, és azt fontolgatja, hogy folytassa-e a tevékenységét. Bár a termelői árak is emelkedtek, ez nem fedezte a termelési költségek sokkal nagyobb mértékű növekedését, amelyet elsősorban a növekvő infláció okozott.

„Az élelmiszer ugyanolyan fontos lesz ezen a télen, mint az otthonunk fűtése vagy világítása. Ilyen rendkívüli körülmények között, amikor Európa háborúban áll, és Oroszország fegyverként használja az élelmiszer- és energiaellátás biztonságának megingatását, hatékony, közös és egységes európai válaszlépésre van szükség, amely biztosítja az Európai Unió kulcsfontosságú ágazatainak és polgárainak szükségleteit, miközben fenntartja a jól működő belső piacot” – hangsúlyozza Christiane Lambert, a Copa elnöke.

Az ágazat energiához való hozzáférésének biztosítása és az energiaárak ingadozásának csökkentése kulcsfontosságú kérdés. Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak el kell ismerniük az európai mezőgazdasági termelők, az agrárszövetkezetek és az élelmiszer-ellátási lánc stratégiai szerepét azáltal, hogy a Bizottság júliusi közleményével és az energiatakarékossági intézkedésekkel összhangban a tagállamok gázelosztási terveiben prioritásként kezelik az ágazatot, az élelmiszer-ellátási lánc pedig a csúcsidőszakokban mentesül az energiafogyasztás csökkentésére vonatkozó kötelezettség alól. Az energiaellátás diverzifikálása a bioenergia/biotüzelőanyagok fontos szerepvállalásával, és a gazdaságokban a megújuló energia decentralizált előállításának lehetőségeivel szintén központi jelentőségű.

„Konkrét, azonnali és rövid távú uniós szintű intézkedéseket sürgetünk a mezőgazdaság és az erdészet számára, beleértve a likviditást biztosító pénzügyi beavatkozásokat is, hogy a tél folyamán és azt követően is zavartalan élelmiszer- és energiaellátást biztosítsunk” – nyilatkozza Ramon Armengol, a Cogeca elnöke.

Ami az általános villamosenergia-ellátás gázárplafonját illeti, a Copa Cogeca tudomásul veszi Ursula von der Leyen bizottsági elnök bejelentését, és felszólítja a Bizottságot, hogy sürgősen dolgozzon ki hatékony javaslatokat egy ideiglenes gázárplafonra. Alapvető fontosságú, hogy az ilyen javaslatok hatékonyan csökkentsék az energia/gáz/áram számlákat anélkül, hogy hosszú távon megzavarnák az ellátást és az energiapiacot.

„Ami a műtrágyák piacait illeti, üdvözöljük Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos közelmúltbeli bejelentését egy új műtrágya-stratégiáról. A műtrágyáknak elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük a gazdálkodók számára az elégséges élelmiszertermelés biztosítása érdekében. A Copa Cogeca cselekvési tervében felvázolt kulcsfontosságú intézkedés lenne a Trinidad és Tobagóból, illetve az Egyesült Államokból származó karbamid- és ammónium-nitrát-oldatok behozatalára vonatkozó vámkorlátok felfüggesztése, valamint a hagyományos vámtételek felfüggesztése addig, amíg fennáll az ellátási hiány veszélye az európai piacon.”

Az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek továbbra is arra törekednek, hogy biztonságos és minőségi élelmiszereket biztosítsanak a fogyasztók számára, és ennek folytatásához sürgős uniós fellépésre van szükség.

A cikkhez szemlézett írások:

Copa Cogeca: Common European response Key to food security

Kapcsolódó cikkek:

COPA-COGECA: „Élelmiszerpajzs” kell az európai mezőgazdaságnak

Az uniós műtrágya-importvámok eltörlését szorgalmazza a COPA-COGECA