Az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete partnerségéről biztosította az ukrán mezőgazdasági termelők szövetségét.

Partneri viszonyba kerül a Copa-Cogecával az Ukrán Nemzeti Mezőgazdasági Fórum (UNAF), ezzel pedig csatlakozik az európai mezőgazdasági közösséghez – nyilatkozta Ramon Armengol, a Cogeca elnöke. „Ukrán kollégáink felvétele a Copa-Cogecába a természetes következménye annak a szolidaritási folyamatnak, amelyet a gazdák és a helyi szövetkezeteik mutattak az utóbbi időben. Az európai gazdák minden eszközzel támogatják az ukrán embereket, és segítséget nyújtanak az uniós tagállamokba érkező menekülteknek”.

Politikai és gazdasági téren az összes korai elemzés világosan jelzi, milyen komolyak azok a kihívások, amelyekkel rövid- és középtávon az újjáalakuló európai agrárszektornak szembesülnie kell. Ezek a kihívások a termelő ágazatok döntő többségét közvetve vagy közvetlenül érinteni fogják. Ezért elengedhetetlen egy olyan európai válasz, mely méltányos reakció a napjainkban zajló humanitárius és gazdasági katasztrófahelyzetre. Ebben a tekintetben a Copa-Cogeca átfogó, határozott és nem szokványos intézkedéseket vár el az Európai Bizottság március 8-i ülésétől, és a döntések alkalmazását kulcsfontosságúnak tartja. A COVID járvány és az energiaválság miatti áremelkedések már most is súlyosan érintenek több ágazatot, ezeket haladéktalanul támogatásban kell részesíteni.

Christiane Lambert, a Copa elnöke szerint „mivel az orosz kormány az élelmiszer-biztonságot fegyverként alkalmazza, ezt „élelmiszerpajzzsal” kell ellensúlyoznunk. Akárcsak az energiával kapcsolatosan, szilárdan hiszünk egy olyan mezőgazdaságban, amelyben stratégiai függetlenségünket képesek leszünk fokozni, miközben további előrehaladást érünk el a fenntarthatóság területén. Ha ez a két dimenzió egymás ellen kerül kijátszásra, amint azt Brüsszelben az utóbbi pár napban hallhattuk, nem vezet előre, ez a megközelítés kontraproduktív. Még ma lépéseket kell tennünk mezőgazdaságunk olyan szintre fejlesztésére, hogy egyszerre legyünk képesek kezelni a két legnagyobb jelenlegi válságot: az ukrán háború és a klímaváltozás ügyét.”