A támogatás igénylésének feltételei mellett a BOJA a támogatás kiszámításához szükséges metódust is nyilvánossá tette. A támogatás mind a fertőzött növényi anyag eltávolításának költségei, mind a megsemmisített vagy be nem gyűjtött termék értéke után igényelhető. Előbbi esetben a támogatás felső határa 7 000 euró hektáronként, utóbbi esetben egy kiló paradicsom után 38 eurocentet kaphatnak a termelők.

A kieső termés mennyiségének megállapításáért a Mezőgazdasági Minisztérium Területi Képviseletén dolgozó termesztéstechnológus szakértők felelnek, akik helyszíni szemlék során állapítják meg a vírus miatt bekövetkezett termésveszteség mértékét a támogatást igénylő termelőnél. A maximálisan támogatható mennyiség a hosszú tenyészidejű típusoknál 13 kg/m2, a rövid tenyészidejű paradicsomoknál 8 kg/m2 mértékben került megállapításra.

A paradicsom barna termésráncosodás vírus (más néven Jordán-vírus) súlyos károkat képes okozni paradicsom és paprika kultúrákban, melyek Andalúzia tartományban, különösen Almería és Granada tartományokban nagy arányban vannak jelen a növényházi termesztésben. A vírust 2015-ben azonosították Jordánia területén, majd később az Egyesült Államokban, Mexikóban, Törökországban és Kínában is megtalálták a kórokozót. Az Európai Unió tagállamai közül az Egyesült Királyságban, Görögországban, Hollandiában, Németországban, Spanyolországban és Olaszországban mutatták ki növényházi paradicsom állományban. Spanyolországban először 2019 második felében észlelték.

Az Olaszországban lefolytatott károsító kockázatelemzés eredménye az mutatja, hogy a vírus komoly növényegészségügyi problémát jelenthet az Európai Unió számára. Ezért az Európai Bizottság tavaly év végén végrehajtási határozatban hozott veszélyhelyzeti intézkedéseket a vírus behurcolásának és elterjedésének megakadályozása érdekében. (A Bizottság (EU) 2019/1615 végrehajtási határozata ide kattintva olvasható!)

Ez a közösségi szabályozó állapítja meg többek között azt, hogy a tagállamoknak célzott vizsgálatokat kell végeznie a károsító lehetséges jelenlétének felderítésére. Ezen kívül kötelezővé teszi a paradicsom és paprika állományok létesítésére szánt szaporítóanyag vizsgálatát, valamint a szaporítóanyag tagállamok közötti mozgásához, az Európai Unió területére való belépéséhez növényútlevelet ír elő.

Miután 2019 novemberében Almería tartományban, Vicar város közigazgatási területén fekvő állományokban megtalálták, az andalúz kormány kidolgozta az Andalúz Autonóm Közösség területén kötelező intézkedéseket, melyek között a fertőzött állományok kötelező megsemmisítése is szerepel.

(forrás: agrodigital.com, freshplaza.com) Fordította: Hunyadi István / FruitVeB