Martin Pycha, a ZSCR elnöke a Mlada Fronta DNES napilapnak elmondta, a zöldségekre és gyümölcsökre 10 százalékos áfát kellene kivetni annak érdekében, hogy a Covid-19 járvány cseh mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatásait mérsékelni lehessen. Az elnök továbbá kifejtette, a hatóságoknak azt is meg kellene akadályoznia, hogy a kereskedők a termelői ár alatti árakon vásárolják fel a termékeket a termelőktől.

Csehországban a jelenlegi törvény értelmében az élelmiszerek áfája 15 százalékos. A csökkentett 10 százalékos áfa az élelmiszerek egy meghatározott körére vonatkozna, melybe beletartozna néhány bébiétel is. Pycha azt is elmondta, tárgyalásokat folytatott cseh hátterű kereskedelmi láncokkal annak érdekében, hogy azok csak abban az időszakban importáljanak zöldséget és gyümölcsöt, amikor az adott termék iránti igényeket a helyi termelés nem tudja kielégíteni.

A szövetség kezdeményezése illeszkedik a regióban tapasztalható trendbe. Nem olyan rég Bulgária miniszterelnök-helyettese javasolta az import tilalmát azokban az időszakokban, amikor az egyes helyben termelt zöldségek és gyümölcsök betakarítási szezonja van és az termelés kielégíti a belföldi keresletet.

Az 1990-ben alapított, prágai székhelyű ZSCR tagsága 980 cseh mezőgazdasági vállalkozásból áll, melyek összesen 1,14 millió hektáron gazdálkodnak. A tagok között vannak termelőszövetkezetek (megjegyzés – a cseh termelőszövetkezetek TÉSZ-szerűen működnek, de megőrizték a régi szövetkezeti működés egyes elemeit is), mezőgazdasági vállalatok, különböző szövetségek és egyéni tagok.

(forrás: J. Adamowski, IEG Vu)

fordította: Hunyadi István / FruitVeB