A jelenlegi időjárás nemcsak a növényeknek, hanem a betegségeknek és a kártevőknek is egyaránt kedvez, ezért bőségesen akad növényvédelmi tennivaló.

A gyümölcsösökben károsító gyümölcsmolyok közül tömegesen rajzik a szilvamoly, de bőséges a fogás barackmolyból és keleti gyümölcsmolyból is. Almásokban az almamoly mellett fognak a csapdák almamagmolyt, dióban pedig dió aknázó fényesmolyt.

Május utolsó napjaiban elkezdődött a selyemfényű puszpángmoly repülése is. Most még csak néhány egyed a napi fogás, de hamarosan erősebbé válik a rajzás. A lepkéket nemcsak a feromon csapdák fogják, hanem jól repül az esti lámpafényre is, a kártevő könnyedén felismerhető jellegzetes szárnyrajzolata alapján.

Inváziós kártevőnk, az amerikai lepkekabóca lárvái jelenleg L1-L2-es fejlettségűek. Rendkívül széles tápnövény köre miatt már most is nagyon sok növényen szívogatnak.

A kiültetett káposztaféléken nagy tömegben telepedett meg az üvegházi és a mezei molytetű. A növényekhez hozzáérve felhőként röppennek fel, majd telepszenek vissza a növényekre. Igen nehéz az ellene való védekezés, különösen házi kerti körülmények között, gyérítésre kiválóan megteszi a sárga színű ragacsos fogólap, melyre jól repül a kártevő.

Cseresznyében és meggyben a korai fajták már érnek. A sok eső és az elmaradt védekezések miatt már most igen jelentős a moníliás gyümölcsrothadás. A később érő fajtákat még van lehetőség megóvni a kórokozótól, de sürgősen cselekedni kell. Egyúttal védekezzünk a cseresznyelégy, valamint a hajtásvégeken jelentkező fekete levéltetvek ellen is, az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartása mellett.

Bővebb információt itt talál.