Az egyes fajtákat nem egyforma mértékben érte a kár, leginkább az idared és a golden szenvedte meg. Úgy tűnik, idén elmaradt az „almaháború”.

A fagykárok és a szárazság egyes helyeken és fajták esetében elviheti a termés 85%-át is Lengyelországban. A SaraFruit vállalat azt nyilatkozta a Freshplaza.de-nek, hogy egy spray-vel próbálták lefújni a termést, amelynek meg kellett volna azt védenie a fagytól, de nem működött. A cég almatermésének 85-90%-a tönkrement, alig maradt néhány szem a fákon. Emiatt rendkívül magas árakra számítanak, a megmaradt almát mindenesetre megpróbálják megvédeni a betegségektől.

Vannak régiók, ahol a helyzet nem katasztrofális: például Warkában „csak” a termés 30-40% veszett oda. Alacsony a kiesés a gála és champion fajták esetében, ugyanakkor az idared és a golden alma hatalmas károkat szenvedett.

Lengyelország hagyományosan nagy almaexportőr, valószínűsíthető, hogy valamekkora mennyiségben így is tudnak majd exportálni. A biztosítók a legtöbb helyen most mérik fel a károkat, két héten belül készülnek el az első hivatalos kárjelentések.

A Fruit-Group becslése szerint a lengyel összalmatermés 60%-a semmisült meg.

Forrás: https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/iden-elmarad-az-almahaboru-a-lengyel-termes-60-szazaleka-megsemmisult.14745.html