Ezekben a nehéz időkben a Freshfel Europe, az Európai Zöldség-Gyümölcs Szövetség nevében azért fordulunk Önhöz, hogy ágazatunk nevében néhány fontos üzenetet közvetítsünk, melyek az európai friss zöldség-gyümölcs ellátási láncot jelenleg is érintik, és kihatással vannak a termelésre, valamint a termékek nagy- és kiskereskedelmére egyaránt.

Mindenekelőtt szeretnénk kifejezni legőszintébb elismerésünket és hálánkat azért, hogy az Európai Bizottság az egyre nehezebb kihívások közepette ilyen gyorsan reagált a zöldség-gyümölcs ellátási láncokat fenyegető veszélyekre. A mindeddig példa nélküli helyzet az ellátási modellek alkalmazkodását teszi szükségessé, hiszen a legtöbb tagállamban a nem otthoni fogyasztás felfüggesztésre került, ami komoly következményekkel járt, és jelentősen megnövelte az otthoni fogyasztási igényeket biztosító ellátásban dolgozók felelősségét. Ezért különösen fontos, hogy az európai fogyasztók számára minden olyan csatorna és lehetőség továbbra is elérhető maradjon, melyen keresztül friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatnak – beleértve a kiskereskedelmi árusítóhelyeket, az e-kereskedelmet, a termelői és élelmiszerboltokat vagy az utcai piacokat.

A koronavírus járvány komoly aggodalmakat okozott az ellátási láncban, különösen a válság által érintett vállalatok rövid távú likviditását érintően. Az ágazat más szempontokból is komoly költségnövekedés elé néz, ilyen például a munkaerő átszervezése/korlátozása, mely komolyan befolyásolja a működési hatékonyságot, a higiéniai eljárások és védőfelszerelések költségei, a szerződések átütemezése, megnövekedett szállítási költségek (ami elérheti akár az 50%-ot is a késedelmek és a visszfuvarok elmaradása miatt).

Ez a levél három mellékletet tartalmaz, melyekben a jelenlegi helyzet miatt kialakult aggályainkat fogalmaztuk meg. A mellékletek által lefedett témakörök nem készülhettek a teljesség igényével, mivel a helyzet gyorsan, napról-napra változik. A legfontosabb témakörök a következők:

  1. Az uniós határokra vonatkozó irányelvek hatékony, gyors alkalmazása, javasolt intézkedéseinek végrehajtása annak érdekében, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt termelő ágazat működése ne szenvedjen zavarokat, és ezen keresztül az európai polgárok ellátása is zavartalan lehessen.
  2. Szükséges egy vészhelyzeti munkaerő-intézkedési csomag elfogadása és bevezetése, mely ismét csak termelés és ellátás folyamatosságát biztosítaná a koronavírus járvány idején.
  3. Szükséges lenne kezelni a koronavírus hatásait a nemzetközi, Európai Unióba irányuló illetve kimenő irányú zöldség-gyümölcs kereskedelemben is.

A Freshfel Europe és tagjai sürgetik az Európai Bizottságot, hogy a tagállamokkal együttműködve koordinált, gyors, harmonizált európai intézkedéseket hozzon. Ez biztosíthatná a belső határokra vonatkozó intézkedések hatékony alkalmazását, és fenntarthatná a Közös Piac egységességét. Előre is köszönöttel tartozunk minden olyan erőfeszítéséért, melyet a példátlan válsághelyzet kezelésére, illetve az élelmiszerhiány elkerülésének érdekében a gazdasági szereplők működésének érdekében tesz. A frissárutermelő ágazat készen áll arra, hogy segítse az Európai Uniót és a tagállami hatóságokat ezekben a nehéz feladatokban.

Tisztelettel:

Philippe Binard
General Delegate