A német kormány múlt pénteki határozata alapján március 30-tól igényelhető az az egyszeri, vissza nem fizetendő támogatás azon német kisvállalkozások részére, amelyek 10 főnél nem foglalkoztatnak többet és a koronavírus-helyzet miatt nem tudják akadálytalanul folytatni eddig tevékenységüket, így pénzügyi nehézségeik támadnak – ebbe természetesen a mezőgazdasági vállalkozások, családi gazdaságok is beletartoznak. Előfeltétele az igénybevételnek, hogy az illető vállalkozásnak 2019. december 31-ig nem lehetnek pénzügyi gondjai (ezt könyvvizsgálattal ellenőrzik) ill. bizonyítani kell, hogy a koronavírus okozta krízishelyzet miatt gátolt a normál tevékenységük. A támogatást kérelmezni kell, a beadási határidő 2020. május 31. Kizárólag olyan cégek részesülhetnek a támogatásban, amelyeknek székhelye és ügyvezetősége Németország területén van.

Az állam által garantált támogatás 1-5 fő foglalkoztatása esetén 9 000 euró, e fölött legfeljebb 10 fő foglalkoztatása esetén 15 000 euró. Figyelemreméltó, hogy az egyes tartományok ezt még megfejelhetik a saját tartományi gazdálkodásukból származó támogatásokkal. Például Berlin környékén a szövetségi forrásból származó 9 000 euró mellé további 5 000 euró jár tartományi forrásból. Brandenburg környékén akár nagyobb vállalkozások is részt vehetnek a programban, akár 100 alkalmazottig. Az egyes tartományok speciális lehetőségeiről részletesen tájékoztatást lehet találni az interneten, a kérelem beadása szintén online, de lehet pénzügyi tanácsadást is kérni az erre kialakított „hotline”-vonalakon.

A kifizetésekkel kapcsolatban extra gyorsaságot ígértek, már az igény beadását követő napokban érkezhet a pénz, a szokásos bürokratikus útvesztők nélkül.

Német és osztrák szaktanácsadók szóbeli közlése alapján egyik ország sem tervez célzott intézkedéseket, intervenciós felvásárlást, kárpótlást stb. a le nem szedhető illetve leszedett, de a kiesett piacok miatt el nem adható zöldségeknél. Ez a „szabad verseny” elve ellen lenne, ennek eldöntése pedig Uniós döntést kívánna. Ausztriában ez egyébként állítólag nem is jelent gondot, maximum az értékesítési csatornák változását: az osztrákok, akik eddig a munkahelyen vagy étteremben ettek, most otthonra vásárolják meg a friss zöldséget, a kereslet csak kissé esett vissza. 

(források: Topagrar, Bayerischer Bauerverband.de, Tagesschau)

Gyűjtötte és fordította: Báderné Barakonyi Enikő