Hogyan lehet egészséges, szép, világos héjú és belű diót termeszteni? Ami eddig nem okozott különösebb gondot, néhány éve komoly kihívás elé állítja a termesztőket. Új károsítók jelentek meg, és az új fajták növényvédelmére is jobban kell figyelni. A hagyományos lengyeltóti diótermesztési konferencián többek közt ezekre a kérdésekre kerestek választ. A globális felmelegedés köztudottan kedvez az atkáknak, dión is mind gyakoribb a szemölcsös, illetve a nemezes gubacsatka kártétele a lombon. Különösen a dió szemölcsös gubacsatka szaporodik nagy számban a meleg nyarakon, olykor gazdasági kárt is okoz.

Szabó Árpád, a Szent István Egyetem (SzIE) Kertészettudományi Kar rovartani tanszékén vizsgálta a kártevő életmódját és a védekezési lehetőségeket. Az atka kifejlett alakban telel a rügyekben vagy a kéregrepedésekben. Életük legnagyobb részét védetten, a levélen kialakuló apró gubacsokban töltik, akkor érdemes védekezni ellenük, amikor előjönnek a telelőhelyükről, vagy amikor oda tartanak. Gyakorlati szempontból a tavaszi, rügyfakadás utáni időpont a kedvezőbb. Akkor permetezzünk speciális atkaölő szerrel, amikor az első levelek kiterülnek, és van némi lombfelület, javasolta az előadó. Egyetlen atkaölő szert lehet használni dióban szükséghelyzeti engedéllyel, ez pedig a Flumite. Kísérletben sokkal jobb eredményt értek el a fák beinjektálásával, ami a vadgesztenyelevél-aknázómoly ellen bevált technológia. Az abamectin hatóanyagot juttatták a fatörzsbe három dózisban, és kiváló eredményt értek el. Két héttel az injektálás után elpusztultak a szemölcsös gubacsatkák, és a hatás több évig tartott. Sajnos a módszer nem engedélyezett, és néhány gyakorlati kérdést is tisztázni kell még.

Különösen az északkeleti országrészben okoz nagy gondot a dióbél elszíneződése, rothadása, ennek okait próbálja feltárni a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetében Karaffa Erzsébet és Zabiák Andrea, illetve a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet újfehértói állomásán Takács Ferenc. Rothadt és egészséges dióból tenyésztették ki és azonosították a kórokozókat, és öt elég gyakori gombafajt találtak. Közülük a Botryosphaeria sp. és a Diaporte sp. okozza a bél elszíneződését, rothadását. Képesek a zöld burkon keresztül fertőzni a magbelet, illetve pollennel is átvihető a Diaporte.

A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat.

https://magyarmezogazdasag.hu/2019/09/08/dio-uj-karositoi