A 2012-ben először megrendezett szakmai nap minden évben sikeresen mutatta be a paprikaágazat egy-egy területének eredményeit, időszerű feladatait. Idén a hidegfóliás és intenzív szabadföldi termesztés technológiája, gazdaságossága volt a fő téma Derecskén,  2019. Szeptember 4-én a VIII. MAGYAR PAPRIKA NAPJA rendezvényen.

A szakmai napot a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a KITE Zrt. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen rendezte meg. Az immár nyolc éves hagyománnyal büszkélkedő eseménynek a KITE Zrt. Derecskei kertészeti telephelye adott otthont.

A programot Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke vezette le.

A program bevezetéseként köszöntők hangzottak el: Ledó Ferenc elnök, FruitVeB és Dr. Mártonffy Béla osztályelnök, NAK Kertészeti és Beszerzési Főosztály részéről. Mindketten hangsúlyozták, a kertészeten belül a paprikatermesztés hagyományát, de a technológiai megújulás fontosságát is, ami a fejlődés és a versenyképesség növelését biztosítja. Jelentős szerepet tulajdonítottak az együttműködésnek az ágazat szereplői között, amit a 8. alkalommal megrendezett szakmai seregszemle segített.

Ezt követően dr. Nagy István agrárminiszter – A zöldséghajtatás jelene, jövője a klímaváltozás tükrében című előadása hangzott el.A miniszter hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság fejlődése, a kertészeti ágazat, a zöldségtermesztés versenyképességének javítása az integráción múlik. Ez a kulcsszó, a közeljövőben ki kell terjeszteni az ágazat 80-90%-ára, ami többek között gépek kihelyezését, tároló, csomagoló kapacitás létrehozását, feldolgozó üzemek építését jelenti. A korszerű gépekkel segíteni kell a munkaerőigényes ágazatban a fizikai munka kiváltását. Az integrátor feladata a szolgáltatás.

 
Fotó:
KITE Zrt.

A Magyar Paprika Napja jól szolgálja ezen kérdések megvitatását, a tájékozódást. Az előadó gratulált a KITE Zrt. új beruházásaihoz, amely nagyban hozzájárul a régió kertészeinek integrálásához.

Az előadó a zöldséghajtatás előtt álló kihívásokat, azok megoldási lehetőségeit nyolc pontban foglalta össze:

 1. A klímaváltozás hatásainak mérséklése, ennek érdekében fejlesztések, kutatások végrehajtása a talajok minőségének megőrzése a megfelelő tápanyag-utánpótlás, a növénynemesítés területein. Komplex szemléletre van szükség.
 2. Kiemelten fontos a víztakarékos öntözési technikák alkalmazása. Ehhez a precíziós gazdálkodás, a biomassza alapú gazdálkodás előtérbe helyezése szükséges. A tervezett öntözésfejlesztések végrehajtása érdekében 2030-ig 170 milliárd Ft évi infrastruktúra fejlesztést tervez a tárca. Ennek keretében kerül sor az öntözési fejlesztési központ felállítására, a vízjogi engedélyezés egyszerűsítésére, öntözési közösségek létrehozására pályázati segítséggel, valamint az állami fő és a harmadlagos vízművek fejlesztésére. A legfontosabb, hogy a gazdák is akarjanak öntözni. A NAK felmérése szerint a mai 87 000 hektár öntözhető területet a gazdák 5 év alatt kb. 400 000 hektárra szeretnék növelni.
 3. Korszerű technológia alkalmazása a kertészeti ágazatban. Eddig 74 Vidékfejlesztési Pályázatot hirdettek meg 195 milliárd Ft értékben, ezekből új termesztőberendezéseket, gépeket, ültetvényeket lehetett támogatással létrehozni. 12 pályázat ebből még mindig nyitott, még lehet pályázni.
 4. Cél a lakosság egész éves hazai forrásból történő zöldségellátása. Új üvegházakat kell építeni, a VP keretében 50 hektár új üvegház fog épülni. Növelni szükséges a hatékonyságot, a 30%-os területcsökkenés ellensúlyozására.
 5. Versenyképes árualap kell, csak azzal lehet az ágazat versenyképes. A termelők eladási gondról panaszkodnak, míg a feldolgozók áruhiányról. Ez nem tartható így, közös érdekek mentén együttműködésre van szükség! A termékfeldolgozás egyben integrációval is jár. Ma Magyarországon 68 termelői szerveződés (tész) működik kb. 11 000 taggal, az általuk forgalmazott termékek éves termelési értéke 62 milliárd Ft . A kertészet bővülő ágazat, 2010-2018 között a hazai kertészeti kibocsátás 23,2 %-kal nőtt, ami 7 % -kal több, mint az EU átlag. A kertészet nagyon jelentős, fejlődő ágazat, a teljes mezőgazdasági kibocsátás 13 %-a!
 6. Agrár kárenyhítés rendszere jól működik.
 7. Agrármarketing, évente 25 millió Ft-ot költ a tárca erre a célra, ami nem elegendő, ezen javítani kell.
 8. A KAP célja 2020-tól, hogy a támogatások ne csökkenjenek, a hozzáférés egyszerűbb legyen. A Magyar Állam Kincstár az ipari zöldségtermesztést 63 ezer Ft/ ha, a zöldségtermesztést 93 ezer Ft/ha támogatásban részesíti. A feldolgozás fejlesztésére 700 millió Ft támogatást különítettek el, zöldség- gyógynövény-fűszer-aszalvány szárításra energiafelhasználás visszaigényelhető.

Végül az AM tárca vezetője kijelentette: a kertészeti ágazatban az innováció megkerülhetetlen!

Szabó Levente vezérigazgató, KITE Zrt.- A KITE Zrt. kertészeti tevékenységének bemutatása

Az előadó röviden bemutatta a KITE Zrt. fejlődését, kiemelte a munkatársak szerepét, akik évtizedeken keresztül építették a cég kertészeti üzletágát, köztük Török Jánost, aki az 1980-as években indította el a közös munkát a Debreceni Konzervgyárral.

A fejlődésben mérföldkövek voltak, így pld. a mikroöntözési technika behozatala izraeli cégtől, a vetőmag termeltetés pld. zöldborsó, zöldbab esetében, a műtrágya, növényvédőszer input anyagok biztosítása, a palántanevelés, korszerű gépek, technológiák behozatala külföldi partnerektől. Az álló kultúrák fejlesztése, szőlő, alma ültetvények.


Fotó:
KITE Zrt.

A KITE Zrt. telephelyei közül legfontosabb szerepet tölt be a derecskei. Itt létesült a termálvízzel fűtött, 12 hajós fólia blokk rendszer, 1,2 hektáron, ahol 35 millió palánta nevelésére képesek. A minta alma ültetvény jéghálóval rezisztens fajta szortimenttel rendelkezik, az oltványok előállítására közösvállalatot hoztak létre egy olasz céggel.

A derecskei telep a partnerek kiszolgálása mellett kísérleti terület is, ahol a termelőknek ajánlott input anyagokat tesztelik és a tapasztalatok szerint beillesztik az ajánlott termesztéstechnológiába.

Hadászi László innovációs főigazgató és Sira Márk üzletág-igazgató, KITE Zrt.-Biológiailag kontrollált paprikatermesztés védett és szabadföldi termesztési környezetben

Hadászi László előadásában bemutatta a derecskei telephely referencia területeit: 0,6 ha intenzív almaültetvényt rezisztens fajtákkal, KITE olasz vándorfólia blokk és KITE prémium vándorfólia blokk berendezést 0,26 hektáron, 0,4 hektár szabadföldi területet. A referencia kertek célja a technológiákba illeszthető új input anyagok tesztje. Ezen kívül az ún. kiskultúrák szerválasztékát szeretnék bővíteni, így 2020-tól GAP minősítésért folyamodnak, hogy eredményeiket az engedélyező hatóság is elismerje.

Egyik legfontosabbnak ítélik meg az integrált növényvédelmi megoldások kipróbálását, IPM technológiák kidolgozását. Célszerűbbnek ítélik meg a „biológiailag kontrollált védekezés” kifejezést, amit a fogyasztó is értelmezni tud.


Fotó:
KITE Zrt.

Ismertette egyes kultúrák esetén a kidolgozott technológiák sarokpontjait. Alma esetében a ventúriás varasodásra rezisztens fajták max. 10 védekezést igényelnek a tenyészidőszak alatt. Tesztelik a fagyvédelmi öntözést, a fagyvédelmi riasztást is.

A szabadföldi zöldségtermesztés az utóbbi időben visszaszorult, mert nagyok az időjárási szélsőségek, kockázatos a termesztés, a növényvédelem nehéz, a friss piacra az áru kb. 30 %-a nem alkalmas. Helyette a védett termesztést szorgalmazzák, ahol a termesztés biztonságos és megvalósítható a „biológiailag kontrollált védekezés”. Kísérleteket végeztek háromféle növényvédelmi technológiával paprika vándorfóliás hajtatásában: a hagyományos növényvédőszeres kezelések, az integrált védekezés és a csak biológiai védekezés hatásosságát hasonlították össze.

Sira Márk a KITE hajtató kertészek számára összeállított legfontosabb input anyag kínálatát mutatta be. Az integrált védekezési technológia bázisa a Cyazipyr® formuláción alapuló készítmények: Benevia – zöldségfélék állománykezelésére, Exirel – gyümölcsösökben rovarölő készítmény és Verimark – szintén az IPM technológiába jól illeszthető rovarölő szer.

A hajtató fóliák számára speciális, korszerű fólialepleket kínálnak: fotoszelektív talajtakaró fólia – megakadályozza a gyomosodást és elősegíti a talaj felmelegedését, biológiai úton lebomló síkfóliák, 90% feletti fényáteresztő képességgel és 30% diffúz fényáteresztéssel rendelkező palástfóliák, 7 rétegű, termikus palástfóliák, 60% feletti diffúz fényáteresztést biztosító palástfóliák. A fóliák egy spanyol cég korszerű termékei.


Fotó: KITE Zrt.

Az öntözés területén a nyomáskompenzált szórófejeket ajánlják, ami 2,2 l/óra intenzitással működik, lényeges hatékonyság javulással a hagyományoshoz képest (3 l/óra), mivel a vízkijuttatás lassabb, a növény vízfelvétele hatékonyabb.

A tápanyag-visszapótlás területén a folyékony kalcium-nitrát műtrágyát ajánlják. Spanyol cég ún. harmadik generációs biostimulátor készítményeit forgalmazzák, amelyek hatóanyaga biológiai úton, bakteriális fermentációval készülnek. Újdonságuk a csak növényi kivonatokat tartalmazó készítmények a Kimitec group cégtől, ami 2 zero technológiát biztosít: 0 szermaradék mellett 0 napos várakozási időt.

A biológiai védekezés területéről az előadó két újdonságot nevezett meg: az Amblyseius montdorensis ragadozó atka fajt, amely a Swirskii fajhoz képest sokkal ellenállóbb, így hatékonyabb védelmet biztosít a tripszek ellen: már 12 oC felett jól szaporodik, az L1 lárvák mellett az L2 lárvákat is fogyasztja, mozgása gyorsabb és képes takácsatkát is pusztítani.

Újfajta monitoring elven működik az aggregációs feromont tartalmazó ragacslap, ami 6 hétig gyűjti a tripszeket. A KITE biológiai védekezési technológiát alkalmazó termelők tanúsító logót is használhatnak, ha betartják az ajánlott technológiát.

A kertészeti üzletág 2020-ban bővíti munkatársai számát, 11 fő értékesítő mellett 2 fő szaktanácsadó is segíti a termelők tájékoztatását, munkáját.

Kicska Tibor agrár-közgazdász, Debrecen -A hidegfóliás és szabadföldi termesztés gazdaságossága

Magyarországon a paprikatermesztésre általánosan (hajtatásra és szabadföldi termelésre egyaránt) jellemző, hogy az elmúlt húsz évben a terület jelentősen csökkent, míg termésmennyiség kisebb mértékben csökkent a szabadföldön, míg stagnál, vagy enyhén növekszik a hajtatásban. Ilyen tendenciák mellett adja magát a kérdés, hogy vajon gazdaságos-e paprikatermesztéssel foglalkozni? A gazdaságosság megítéléséhez költség-haszon elemzések és beruházás gazdaságossági vizsgálatok készültek üzemi szinten, termelői adatgyűjtésekre alapozva. Az eredményekből kiderült, hogy hideghajtatásban a legjellemzőbb technológiák (a talajos és a talaj nélküli TV paprika) gazdaságosak, hiszen az éves ágazati eredmény mindkét technológiában erősen pozitív (a talaj nélküli termesztésben kiemelkedően), míg a beruházás elemzések azt mutatják, hogy a kezdeti beruházás a talajos termeléssel a nyolcadik, míg a talaj nélküli hajtatással a harmadik évben megtérül.

A szabadföldi kápia- és pritaminpaprika termesztés szintén megfelelő jövedelemtermelést képes biztosítani, azonban a gazdaságosság megítélését erősen árnyalja, ha a szántóföldi növényekkel összehasonlítva vizsgáljuk a paprikatermesztést. Az alapvető termelési erőforrások tekintetében a szántóföldi növények termelése kedvezőbb helyzetben van, ez alól egyedül a termőföld jelent kivétel, hiszen egységnyi jövedelem eléréséhez a paprikatermesztésben lényegesen kisebb területre van szükség, mint a szántóföldi növényekkel.


Fotó:
FruitVeB

Összességében a paprikatermesztés mind szabadföldön, mind pedig hideghajtatásban gazdaságos lehet, azonban ehhez sok tényező együtt állása szükséges, amelyek közül kiemelkedő jelentőségű az input oldalon a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő megléte, míg output oldalon a megfelelő piac, ami stabilitást tud biztosítani a termelőknek.

Hunyadi István szakmai igazgató, FruitVeB – Európa étkezési paprika piaca

A világ paprikatermelése folyamatosan nő, 2017-ben meghaladta a 36 millió tonnát. A legnagyobb hányadát, a termelés 65%-át Ázsiában állítják elő. Európa 3,8 millió tonnával részesedik, ami a világtermelés mintegy 11%-a. Legjelentősebb paprika termelő európai országok a mediterrán régióban találhatók, de a hajtatás jelentősége a Benelux államokban a legnagyobb. A termőterület csökkenése mellett jelentős árumennyiség növekedés történt az utóbbi években. Az EU tagállamok éves termelése 2,5 millió tonna körül van, itt élenjár Spanyolország, 1,2 millió tonnával.


Fotó:
KITE Zrt.

Négy ország exportja kiemelkedő: Spanyolország, Hollandia, Franciaország és Belgium, míg a legtöbb paprikát a Németország, az Egyesült Királyság, Svédország importál. Az európai piacra nagy hatással bír Marokkó és Törökország paprika termelése, mivel fejlődésük gyors és töretlen, pld. Marokkó míg 2009-ben 56,5 ezer tonna paprikát exportált, ez 2018-ban már elérte a 151 ezer tonnát.

Ledó Ferenc tanácsadó, DélKerTÉSZ, Szentes – Hazai értékesítési lehetőségek, trendek

Az előadó összefoglalta a hazai paprikatermesztés tendenciáit. A szabadföldi paprikatermesztés területe 2000-hez viszonyítva drasztikusan visszaesett, 3500 hektárról 700 hektárra, a megtermelt mennyiség negyedére zsugorodott, míg az átlaghozam javult. A hajtatás esetén is megfigyelhető területi csökkenés, 2400 ha-ról 1500 ha-ra, de a terület az utóbbi években már stabil maradt. Örvendetes, hogy a technológia korszerűsítésnek köszönhetően a hozam emelkedett, így a megtermelt mennyiség ismét eléri az évi 180 ezer tonnát. A megtermelt fajtakör igen változatos, de még mindig a legnagyobb arányban a fehér, töltenivaló paprikát hajtatják, de jelentősen nőtt a színesen fogyasztott típusok iránt kereslet: kápia, bocskor, blocky.

A paprika legfőbb értékmérő tulajdonságai a fogyasztó és kereskedő számára: a méret, szín, pulton tarthatóság, frissesség, szermaradék mentesség, nyomon követhetőség, beltartalmi értékek (összetétel, íz), bogyó héjvastagság („rágósság”, emészthetőség). A termelők nagyon széles fajtaválasztékból választhatnak, kb 230 fajtát kínálnak a vetőmag forgalmazók. A korszerű fajták a legjelentősebb betegségekkel szemben rezisztenciát hordoznak.


Fotó:
KITE Zrt.

Az elmúlt években jelentős változások történtek a paprika forgalmazásában. A globalizáció hatása a hazai paprika értékesítést is befolyásolja. Az áruházlánci értékesítés nő, az egész éves értékesítés jellemző minden fajtatípusból. Télen a magyar termelésű áru magasabb áron, legtöbb esetben csomagolt formában értékesíthető, a nyomon követhetőség, minőségbiztosítás alapkövetelmény, csak minőségi, friss árut lehet értékesíteni! A csomagolt, kiszerelt áru aránya növekszik (télen szinte teljeskörű). Növényvédőszermaradék határérték drasztikusan csökkent az integrált/biológiai növényvédelemnek köszönhetően. Az árukoncentráció növekedett a beszállítói oldalról. Védjegyes, cég logók jelentősége felértékelődik, a marketing szerepe tovább nő, a fogyasztó a beltartalomra is kezd figyelni.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete árualapjának 55-60 %-át a paprika teszi ki, mintegy 5,5 milliárd Ft értékben, a forgalmazott mennyiség minden típusban növekedett. Az utóbbi három évben mind az eladási, mind termelői árak növekedtek.

Az előadó végül a TV paprika, a kápia és a hegyes erős típus havonkénti termelői ár és forgalmazott mennyiség összefüggéseit mutatta be a hallgatóságnak a DélKerTÉSZ adataiból.

Gyakorlati bemutatók:

A KITE Zrt. szakemberei bemutatták a derecskei telep új kertészeti beruházásait, a referencia növényházakban folyó kísérleti tevékenységet:

 • A palántaelőállítás technológiáját a korszerű termálfűtéses Richel-házban,
 • Talajművelési rendszert a gyakorlatban a fóliablokkban,
 • Hajtatás talajon vagy talaj nélkül,
 • A szabadföldi paprika termesztésének technológiáját,
 • A kertészeti növényvédelmi gépeket.


Fotó:
KITE Zrt.

A rendezvény helyszínén 8.00-16.00 óráig háttéripari cégek bemutatója, kiállítása volt megtekinthető.


Fotó:
KITE Zrt.