A május elején érkező csapadék jól jött a szabadföldi kertészeti kultúráknak, a talajok vízállapota nagy mértékben javult. Azonban a csapadékkal együtt érkező jelentős hőmérsékleti visszaesés lelassította vagy meg is állította az állományok fejlődését.

A lehűlés nem volt olyan mértékű, hogy károkat okozzon, de várható, hogy az előzetesen remélt betakarítási idők kissé tolódni fognak.

A csapadékos idő kedvez a kórokozó baktériumoknak és gombáknak, a fertőzések valószínűsége megnő, különösen akkor, ha a hőmérséklet is emelkedni fog. A jelenleg is tartó esőzések elmúltával a növényvédelmi kezeléseket a lehető leghamarabb el kell majd végezni.

 

Zöldségkultúrák

A korai vetésű szabadföldi zöldségfélék közül a zöldborsó esetében a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal nőtt a vetésterület. A vetések idején az időjárás száraz, csapadékmentes volt, a biztonságos keléshez öntözésre volt szükség. A május első napjaiban érkező esők kedveztek az állományoknak, jelenleg zöldborsó táblák kielégő állapotban vannak.

A gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében a vetések szintén a március végi és áprilisi száraz periódusban történtek meg, a kelés biztosításához öntözésre volt szükség. A sárgarépánál a tavalyihoz képest némileg nőtt a vetésterület, a többi említett kultúra esetében nincs lényegi változás a területet illetően. A május eleji csapadékos időjárás jót tett az állományoknak, a fejlődés kielégítő, komolyabb aggodalomra okot adó probléma eddig nem tapasztalható. Az említett kultúráknál a várható termésmennyiséget illetően komolyabb becslésekbe bocsátkozni még túl korai lenne, azonban a jelen állapot szerint jó átlagos termésre számíthatunk, ha a szezon folyamán különösebb befolyásoló tényezők már nem rontják a kilátásokat.

A csemegekukorica vetésterületében az előző évhez képest csökkenés tapasztalható, ez a feldolgozóipari szerződéses mennyiségének csökkenésével magyarázható. A jelenlegi állapot szerint 27-28 ezer hektár csemegekukorica már elvetésre került, de munkák tovább folynak egészen június végéig, így a termőterület valamivel még nőni fog. A csemegekukorica területek javarészt öntözöttek, így az április száraz idő különösebb problémákat nem okozott.

A palántáról nevelt szabadföldi zöldségkultúrák közül a paprika termőterületében csökkenés tapasztalható, a kiültetések április 20. körül indultak meg és várhatóan május 20-ig eltartanak majd.

A görögdinnye palánták kiültetése Békés megyében a végéhez közeledik, a szabolcsi termőterületeken még javában folynak a munkák.

Az ipari paradicsomnál a feldolgozóipari igények növekedésének köszönhetően növekedés várható a termőterületben. A termesztés 70-75 százalékban palántáról történik, a palántás területek több, mint felére már kikerültek a növények és megkezdődtek a helyrevetések is.

A fűszerpaprika területe 2 000 – 2 200 hektár között várható, mely a tavalyihoz képest növekedést jelent. A növekmény a plusz igénybe vehető támogatásnak is köszönhető. A helyrevetések már megtörténtek, ezen állományok egy része ki is sorolt, a palántás termelőknél még folynak az ültetések.

A konzervuborka palántázása mostanában kezdődött, a palánták kiültetése egészen július végéig tart majd. A termőterületben a tavalyihoz képest enyhe csökkenés várható.

A káposztafélék kiültetése március közepétől folyamatosan tart a termesztési célnak és a betakarítás időzítésének megfelelően. A termőterületek várhatóan csökkennek a tavalyihoz képest.

A spárga szedése április közepén indult és május végéig eltart majd. Mennyiségileg a termés közepesnek mondható. A piac nem mutat olyan érdeklődést, mint néhány évvel ezelőtt ilyenkor megszokott volt, az export vontatottan megy és a termelői ár is alacsony.

A hajtatott zöldségek közül a kínai kel és hajtatott fejes káposzta szezonja lassan a végéhez ér, már csak a síkfólia alatt nevelt állományoknál van szedés. A hajtatásból származó áruk piaca kiegyensúlyozott volt, jól alakult a kereslet és a kínálat is, a termelői árak a tavalyi évinél magasabbak voltak.

A fűtetlen fóliákban nevelt paprika állományok ültetése március vége és április közepe között megtörtént. Az ezzel a technológiával termelő felület lényegében nem változott, 1 500 hektár körüli. A szedések TV-paprikánál június elején, a kápia típusoknál június közepén indulnak majd.

A fűtött üvegházakban és fűtött fóliákban május elejéig jól alakultak a paprika állományok, a napfényes idő kedvezett a termés mennyiségének és minőségének. A termelői árak is jól alakultak, a kertészek a tavalyinál magasabb bevételt tudtak realizálni. A magyar paprika aránya a piacon május elején már 85-90 százalék között volt.

A hajtatott paradicsom termesztőfelülete kis mértékben növekedett az elmúlt évhez képest. Az idei év eleji kedvező időjárás és fényviszonyok miatt időarányosan jobbak a hozamok. A belföldi piac ellátása 90-95 százalékban magyar áruval történik, május elején kis mennyiségekben megindult az export is.

Idén a hazai termelésű hajtatott kígyóuborka már április közepétől jelen van a piacon. A tavalyihoz képest némi növekedés várható a hazai termelésű áru arányát tekintve, mely jelenleg 30-40 százalék közötti.

 

Gyümölcskultúrák

A gyümölcsültetvények adott évi termését állókultúra jellege és biológiai-élettani sajátosságai miatt erősen meghatározza az előző év termése és időjárása. 2018-ban a kajszi és az őszibarack kultúráknál a tavaszi fagyok jelentős kiesést okoztak. Minden más termesztett gyümölcsfajnál nagy, vagy egyenesen rekord termést könyvelhettünk el.

Az előbb említett okok miatt az idei év várakozásaink szerint a tavalyival némileg ellentétesen alakul majd. A március-április folyamán lezajlott virágzás a kajszi és az őszibarack esetében jól vagy kifejezetten jól alakult, míg a többi gyümölcsfaj esetében inkább közepesnek volt mondható.

A termésmennyiségek alakulásába az ország több pontján „beleszóltak” az tavaszi fagyok. Lokálisan jégesők is előfordultak, az időjárás által okozott károk mértéke még nem pontosan ismert. E mellett a tisztuló hullás sem zajlott még le, így szakszerű becslés csak később adható.

A különböző gyümölcskultúrákról a jelenlegi állapot szerint néhány megállapítás tehető, melyek azonban termésprognózisnak nem tekinthetők.

Kajszinál erős volt a virágzás, a meleg április miatt jó volt a kötődés is és úgy tűnik, a március végi fagyok sem okoztak nagyobb mértékű terméskiesést. Május első dekádjában az ültetvények zöme sok fán lévő gyümölcsöt mutatott, de hozzá kell tennünk, hogy a hullás még nem zajlott le és az elmúlt napok viharos erejű szeleinek hatása sem pontosan ismert.

Az őszibarack a kajszihoz hasonlóan jól indult, de egyes meghatározó térségekben, mint például Szatymaz környékén éppen virágzás idején érte fagy az ültetvényeket, melyek következtében az elfagyott virágok aránya néhol 50 százalék fölötti volt. A kezdeti jó kilátások ellenére jelenleg inkább közepes terméssel számolunk.

A meggynél a virágzás fajtától függően eltérően alakult, közepesnek vagy jónak volt mondható a virágok mennyisége. E mellett a lehűlésnek is köszönhetően a kötődés rosszul alakult, az ’Érdi bőtermő’ fajta kivételével minden fajtánál probléma tapasztalható. A jelenleg is zajló tisztuló hullás is erősebb a megszokottnál. Egyelőre közepes terméssel számolunk, ami körülbelül 30 százalékkal kisebb termést jelent a tavalyihoz képest.

A cseresznye a meggyhez hasonlóan közepes vagy jó virágzással indult, de a korai fajtáknál virágzás idején fagykárok következtek be. A virágzás végén és a virágzást követően az időjárás szelesre-csapadékosra fordult, így a kötődés nem volt kielégítő. Közepes vagy annál valamivel gyengébb termés várható.

A szilva virágzása közepes vagy jónak mondható volt, a kötődés is jobban alakult, így az átlagosnál kis mértékben jobb termés várható.

Az alma virágzása a tavalyi nagy termés és az aszályos időszak után eleve közepesen, egyes fajtáknál kifejezetten gyengén alakult. E mellett az észak-kelet magyarországi termőtájban bekövetkező tavaszi, Húsvét környéki fagyok egyes ültetvényekben komoly károkat okoztak. A magas színvonalon művelt, öntözött ültetvényekben általánosságban véve elfogadható termésre számítunk, azonban ezek a kertek a termőterületnek csak mintegy 20 százalékát adják és van közöttük olyan, mely fagykárt szenvedett. A várható termésmennyiséget illetően jelenleg 500 – 600 ezer tonna közötti mennyiségre számítunk, ami sokéves átlagban közepes vagy az alatti. Le kell azonban szögezni, hogy a tisztuló hullás még csak most kezdődött, akkurátusabb termésbecslés leghamarabb június első felében adható.

A körte az almához hasonlóan alakul, a tavalyi jó termés után az idén legfeljebb átlagos termésre lehet számítani, mivel az egyik meghatározó fajtánk – mely egyébként alternanciára hajlamos – a ’Bosc Kobak’ az idei évben kihagy.

A május elején érkező csapadék jól jött a szabadföldi kertészeti kultúráknak, a talajok vízállapota nagy mértékben javult. Azonban a csapadékkal együtt érkező jelentős hőmérsékleti visszaesés lelassította vagy meg is állította az állományok fejlődését.

A lehűlés nem volt olyan mértékű, hogy károkat okozzon, de várható, hogy az előzetesen remélt betakarítási idők kissé tolódni fognak.

A csapadékos idő kedvez a kórokozó baktériumoknak és gombáknak, a fertőzések valószínűsége megnő, különösen akkor, ha a hőmérséklet is emelkedni fog. A jelenleg is tartó esőzések elmúltával a növényvédelmi kezeléseket a lehető leghamarabb el kell majd végezni.