A FruitVeB 2019-től nagy hangsúlyt fektet az intenzív szaktanácsadási jellegű képzésekre. Az új típusú képzésekkel alapvető célunk, hogy a hazai gyümölcstermesztésben élenjáró, profi termelőink továbblépését segítsük a legkorszerűbb tudásanyag átadásával. Ennek szellemében a képzés tematikája eltér az “általános” szakmai konferenciákétól: egy szaktanácsadási nap keretében egy témát tárgyalunk meg, hogy lehetőség nyíljon a téma alapos, részletes, a profi gyümölcstermelőink számára is hasznos többletinformációkat nyújtó mélységig történő megtárgyalására. Az előadás jellegű blokkokat egy-egy résztéma után interaktív vitával színesítjük, hogy elegendő időt és teret biztosítsunk az intenzív eszmecserére, ahol a jelenlévők megvitathatják a saját tapasztalataikat és feltehetik kérdéseiket az előadónak. A képzéseket nagyobbrészt profi külföldi, nemzetközileg elismert kutató-szaktanácsadó kollégák tartják, de előadóink lesznek a legelismertebb hazai szakemberek is.

E rendezvénysorozatunk újabb állomása a 2019. június 06-án (csütörtök) megrendezésre kerülő, egynapos képzésünk, melynek témája az alma tárolhatóságának javítása szüret előtti, termesztéstechnológiai beavatkozásokkal.

Helyszín:
Újfehértói Kutató Állomás
4244 Újfehértó Vadas tag 2.

Programterv

1.) A tárolhatóságot befolyásoló tényezők

  • Az ültetvény állapota: termésterhelés, hajtásnövekedés mértéke
  • Termesztéstechnológiai elemek: tápanyag-ellátás (pl. Ca/sztipikesedés), bioregulátorok alkalmazása (etefon, naftil-ecetsav, 1-MCP)
  • Időjárási tényezők

Előadó: Dr. Gottfried Lafer, Leibnitz (Ausztria); Gyümölcs- és Szőlőtermesztési Képzési Központ

2.) Fontosabb tárolási betegségek

  • A tárolás során fellépő gombás megbetegedések
  • Hatékony növényvédelmi technológiák

Előadó: Mag. Karl Waltl, Steiermark (Ausztria); Agrárkamara

3.) Optimális szüretidő, tárolás alatti fiziológiai rendellenességek

  • Optimális szüretidő meghatározása
  • Az egyes fajták optimális szedésideje (betakarítási ablak)
  • A tárolás alatti fiziológiai rendellenességek, a megelőzés lehetőségei

Előadó: Dr. Gottfried Lafer, Leibnitz (Ausztria); Gyümölcs- és Szőlőtermesztési Képzési Központ

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, és részvételi díj ellenében lehetséges.
A részletekkel rövidesen jelentkezünk.