Fenológiához igazított lombtrágyázás gyümölcsültetvényekben 

A gyümölcsfák kifejezetten érzékenyen reagálnak a bórhiányra. Bór igényük a vegetáció során változik, ezért a kiváló termés mennyiség -és minőség érdekében érdemes a fenológiához igazítani ennek a kulcsfontosságú tápelemnek a kijuttatását. Magas bór-igényű periódus a virágzás és a terméskötődés, ezekben az időszakokban gondoskodnunk kell a hatékony bór pótlásról.

A bór több létfontosságú folyamatban játszik szerepet: befolyásolja  a termékenyülést, a virágrügyek differenciálódását, és a virágszervek képződését is. Hatása van a sejtosztódásra és részt vesz a cukrok szintézisében. Elősegíti a kalcium, a vas, a magnézium és a víz jobb felvételét. 

Hiánya a gyümölcsfáknál számottevő problémákat okoz, pl. virágelhullást és terméskötődési zavarokat. Mivel a bór nem mozog a növényben, ezért az első szimptómák mindig a legfiatalabb leveleken jelentkeznek. Jellegzetes tünet a levelek deformálódása, bepördülése, sárgulása majd lehullása. Alma esetében rossz ízű, torz gyümölcs fejlődik, amelyen már a fán barna foltok jelennek meg. 

Lombtrágyázással gyorsan és hatékonyan tudjuk segíteni a növényt, hogy a megfelelő fejlettségi állapotában ahhoz a makro- és mikroelem kombinációhoz jusson, amire éppen a legnagyobb szüksége van. Különösen jó eredménye van a lombtrágyázásnak az olyan immobilis tápanyagok esetében, mint a bór.

Tovább olvasom:

https://kwizdagarden.hu/professzionaliskerteszet/hirek/wuxal-boron-plus-a-tokeletes-termeskotodesert~b66613?utm_source=kwizda-garden-weboldal&utm_medium=pr-cikk&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=wuxal-boron-plus