Június 14-től adhatják be kárigényüket az eső- vagy jégkárokat szenvedett görög gazdák

Nemrégiben megjelent híradásunkban még nem hivatalos információk alapján számoltunk be arról, hogy a ’Genesis’ ciklon áthaladása miatt komoly eső- és jégkárok sújtották Görögországot, amelyek a betakarítás előtt álló cseresznyeültetvényekben súlyos, kiterjedt gyümölcsrepedést okoztak. Mára hivatalossá vált, akkora a kár, hogy a görög kormány kárenyhítési alapot hozott létre a termelők számára. Bár a károk pontos felmérése még mindig zajlik, az nem túl biztató hír, hogy a nagyjából a mi Agrárkamaránknak megfelelő ELGA-nak 130 agronómust kellett azonnal, átmeneti időszakra felvennie a munka sikeres elvégzése érdekében, ami még így is csúszik. Az előző héten pénteken, de főleg szombaton lezúduló Genesis csapadékhulláma Imathia és Pella térségében nagy területeken okozott károkat, Amüntaio környékén (Maniaki, Agiosz Panteleimon, Vegora és Anigono közelében) pedig szintén több száz gazda termése veszett oda részben vagy egészben. Alsó hangon is több ezer hektárnyi érintett területről tudni már most, a kárfelmérés korai fázisában, és az is biztos, hogy a betakarítás alatt álló cseresznye és korai őszibarack mellett a nektarinültetvények, valamint egyes zöldség kultúrák is károsodtak.

Özönvízszerű esőzések okoztak károkat Agrasz, Meszimeri, Karüdia, Orma, Loutraki, Megaplatanosz, Filoteia és Galatadesz térségében, és voltak olyan területek, amelyeket még jégeső is sújtott. Évrosz prefektúra északi részén szombat délután két óra alatt 110 mm csapadék hullott, itt összesen 15 ezer hektár mezőgazdasági terület, elsősorban cseresznye, gabonafélék, gyapot és napraforgó érintett. Küprinosz, Valtosz, Neochori, Lepti, Pyrgosz és Szagini településeken sáros áradat söpört végig, lakóházakat is veszélyeztetve, 30-40 lakóépület meg is rongálódott.

A beszámolók szerint „holdbéli tájat” hagyott maga után az intenzív jégeső Magnesziában, itt mandula, pisztácia, cseresznye, szőlő és olajbogyó ültetvényeket vert el a jég.

A cikkhez szemlézett írások:

Από 14 Ιουνίου δηλώσεις ζημιάς λόγω κακοκαιρίας, πολλά τα σκισμένα κεράσια

Ζημιές στα πυρηνόκαρπα λόγω βροχοπτώσεων, ποια δεν καλύπτονται από ΕΛΓΑ

Γεωπόνους προσλαμβάνει ο ΕΛΓΑ λόγω κακοκαιρίας Genesis, σε ποια υποκαταστήματα πάνε

Kapcsolódó cikkek:

Cseresznye: jelentős gyümölcsrepedés Görögországban

Több mint 30%-kal nőtt tavaly az olaszok cseresznyefogyasztása

Olaszország: optimisták a cseresznyetermesztők

Hazai cseresznye körkép: a csapadék ronthatja le az egyébként jó terméskilátásokat

Cseresznye: hol találhatók „Szedd magad” helyszínek?

Svájc: a tavalyinál 25%-kal nagyobb cseresznyetermés várható