A január legvégén Magyarországon végigsöprő vihar okozta károk enyhítése érdekében az Agrárminisztérium már a szélvihar elvonulását követő napokban közölte, hogy egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban fogják részesíteni a károsult gazdákat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az utóbbi hetekben felmérte a termelők veszteségeit – a vihar elsősorban a fóliasátrakat tette tönkre, de egyéb károk is keletkeztek – majd a mai nappal a Magyar Közlönyben is megjelent az agrárminiszter 8/2022 (II. 28.) AM rendelete a mezőgazdasági termelőeszközökben bekövetkezett viharkárok részbeni kompenzálásáról. Ennek értelmében az érintett termelők az 1,5 milliárd forintos keretösszeg terhére az igazolt kár összegének 80%-át elérő egyszeri támogatásban részesülhetnek.

A rendelet ide kattintva érhető el:

8/2022. (II. 28.) AM rendelet a mezőgazdasági termelőeszközökben bekövetkezett viharkárok részbeni kompenzálásáról.

A támogatási kérelem 2022. március 7. és 11. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül nyújtható be a Kincstárhoz. Egy kérelmező kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be.

Kapcsolódó cikkek:

Országszerte károkat okozott a fóliaházakban a viharos erejű szélViharkárok a mezőgazdaságban – a kormány keresi a rendkívüli, közvetlen támogatás lehetőségeit