Gyakoribb stresszhelyzetek a növénytermesztésben!

Az erőteljes klímaváltozás miatt sok olyan, eddig számunkra szokatlan biotikus és abiotikus környezeti probléma lépett föl növénytermesztésben, amelyekkel már nem csak esetenként, hanem szinte napi rendszerességgel találkozhatunk. Az időjárási anomáliák felboríthatják a termesztett állományok vegetatív-generatív egyensúlyi helyzetét, „stresszelik” a növényeket. Az időjárás szélsőségeivel nem tudunk mit kezdeni, de a miattuk kialakuló problémákkal igen! A stressz-helyzetek megelőzésére, kezelésére alkalmasak a biostimulátorok. Ezek a termékek pár évvel ezelőtt még divatnak tűntek, de mára már szinte elengedhetetlenek a biztonságos növénytermesztéshez. Ehhez azért jó tudni, hogy valójában mik is azok a biostimulátorok. Alapvetően hatóanyagtartalmuk alapján négy csoportba oszthatjuk őket: Mikroorganizmusokat tartalmazó termékek, Humuszanyagokat tartalmazó termékek, de a legnagyobb mennyiségben és a legelterjedtebben az Aminosavakat tartalmazó termékeket és Növényi hormonokat, növekedés szabályzó anyagokat tartalmazó termékeket használjuk a gyakorlatban.

Az aminosavakra, mint alapvető alkotórészekre a növényeknek elemi szükségük van, mert ezekből épülnek föl a fehérjék, enzimek és a hormonok is, így kiemelt a jelentőségűek a növényi életben. Az aminosavak előállítása sok energiába kerül a növényeknek, amit megspórolhatunk nekik, ha készen odaadjuk számukra azokat. Az energia megtakarítást így azonnal más fontos életfolyamatokra tudják fordítani. Az Amino Total, a legtöményebb, tisztán növényi eredetű aminosavakat tartalmazó biotermesztésben is engedélyezett öntözőtrágya. Stimuláló hatása több rétű, energiát spórol meg a növényeknek, javítja a kondíciót, növeli a pollentermelést -ezzel javítva a terméskötést is-, valamint jelentősen csökkenti a hőstressz és a hideghatás okozta károsító következményeket. A sejtmembránokra gyakorolt pozitív hatása révén pedig erőteljesen fokozza a tápelemek és a növényvédő szerek hatékonyságát és hasznosulását is.

A másik nagy csoportot, a növekedés szabályzó anyagokat, növényi hormonokat tartalmazó termékeket jellemzően tengeri algákból állítják elő, mert az algák robbanásszerű növekedésük révén igen gazdagok ezekben. A különböző hormonok eltérő módon működnek, a Citokinin elősegíti a sejtosztódást és a sejtek növekedését, késlelteti az öregedést. A Betain javítja a stressz- és a fagytűrő képességet, az Auxin elősegíti a sejtosztódást, növeli a sejtek megnyúlását, stimulálja a gyökérképződést, a Gibberelin pedig fokozza a virág és rügyképződést, javítja a terméskötődést. A növekedési hormonok mellett egyéb bioaktív anyagokat is tartalmaznak. A laminarin-t, melyet az algák, mint természetes tartalék tápanyagot raktároznak, valamint az alginát-ot, ami pedig a növények aszálytűrő képességét fokozza. Az ALGA 600 nagyon tömény, sárga tengeri alga kivonatát tartalmazó, biológiai termesztésben is engedélyezett biostimulátor hatású öntöző- és lombtrágya. Termésnövelő hatását elsősorban a kötödés elősegítésével éri el, de pozitívan befolyásolja a termésméretet, a termésminőséget is valamint erőteljesen fokozza a stressztűrő képességet és a növényi ellenálló képességet is.  

                A szélsőséges UV sugárzás által okozott „napégés” illetve a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt gyakran kialakuló bogyórepedés szintén jelentős „stressz-faktorrá” vált az utóbbi években, így a védekezés ezek ellen is megkerülhetetlenné vált.

Napégés csemegeszőlőn
Napégés paprikán
Napégés paradicsomon

A szó klasszikus értelmében a Prosilicon nem biostimulátor, hanem egy a biológiai termesztésben is engedélyezett lombtrágya, amely speciális tulajdonságai és hatóanyaga révén kiváló preventív védelmet nyújt mindkét probléma ellen. Kálium szilikát tartalma gyorsan beépül a növényi bőrszövetbe és jelentősen megerősíti, ellenállóvá teszi mind a káros sugárzás, mind a hirtelen megnövekedő turgor-nyomás okozta repedés ellen.  Visszaveri a káros UV sugarakat, ugyanakkor nem festi meg a termést. Beépül a viaszrétegbe, így 15-20 mm csapadékmennyiség esetén sem mosódik le a növényről. Káliumtartalma javítja a termésminőséget, növeli az ellenállóképességet a gombás, bakteriális fertőzésekkel szemben és jelentősen elősegíti a színeződést is.   Minden termesztett kultúrában helye, és szerepe van a biostimulátor okszerű és céltudatos alkalmazásának. Használatukkal jelentősen csökkenthetjük a termesztésünk kockázatát, mert ha a növény nem „stresszel”, akkor jó eséllyel a gazdának sem kell majd „stresszelnie” a szezon végén!