Az IHS Markit optimistább forrása szerint valamivel 4 millió tonna feletti lengyel almatermés várható az idén, míg egy óvatosabb becslés szerint 3,5-4 millió között alakul majd – szerintük egyébként a Prognosfruit bejelentéséig senki sem tudhat biztosat. Ez a becsült mennyiség körülbelül egymillió tonnával lesz nagyobb a 2019-es termésnél, ám a puszta termésmennyiség mellett egyéb tényezőket is fontos lesz figyelembe venni.

Az egyik, hogy minden bizonnyal több alma kerül majd a feldolgozóüzemekbe, mivel nem érik el az étkezési minőséghez szükséges minimális méretet.

A másik, hogy nem valószínű, hogy a korai feldolgozott gyümölcsöt a tavalyi készletekkel kevernék, mivel alig vannak már Lengyelországban 2019-ről maradt készletek. Ez azt jelenti, hogy az átlagos savtartalom várhatóan valamivel magasabb lesz, mint a 2019-es szezon elején, ami jó hír a feldolgozók számára. A raktáron levő lengyel készletek mennyisége 2020 június 1-jén mindössze 58 ezer tonna volt – 2019 azonos időpontjában 305 ezer tonna volt még raktáron – azaz június közepére Lengyelország gyakorlatilag értékesítette teljes almakészletét, ezért jelenleg más európai országokból vásárol friss almát. A feldolgozás teljesen leállt, a még esetleg készleten lévő almák ilyenkor már a legrosszabb minőségűek, több darabra van szükség egy tonna sűrítmény előállításához, és savtartalmuk is alacsonyabb. A léipar az első magas savtartalmú almákat hagyományosan Lengyelországból várja, ám jelenleg nincs is kereslet a piacokon almasűrítményre. A WAPA legfrissebb jelentése szerint a még raktáron lévő európai almakészlet 657 ezer tonna lehet – ez 2019 azonos időszakában 985 ezer tonna volt. A legnagyobb készletek Olaszországban (206,5 ezer tonna) és Franciaországban (153,2 ezer tonna) találhatók.

A harmadik szempont pedig a munkaerő-piaci helyzet alakulása, és ebben kulcstényező lehet, hogy Ukrajnában egyre súlyosbodik a koronavírus miatti egészségügyi helyzet, így kevesebb ukrán vendégmunkás érkezhet Lengyelországba. Bár elképzelhető, hogy több helyi lakost foglalkoztatnak majd, a szociális távolságtartásra vonatkozó előírások azonban megnövelhetik a feldolgozóüzemek költségeit.

Az almasűrítmény árát a termés mennyisége alapvetően befolyásolja: 5,5 millió tonnás lengyel termésnél 900 euró/tonna körül alakult, 3 millió tonnánál 1150-1300 euró/tonna között mozgott, ezért a 2020-as kezdőárat nagyjából 1000 euró/tonna körülire becsüli az IHS Markit. Ezt a becslést támasztja alá az is, hogy a 2020-as kínai almatermést 40-42 millió tonna közöttire valószínűsítik, ami azt jelenti, hogy a kínai sűrítmény ára várhatóan a 2019-es 1050 USD/tonna (fob paritás) ár körül alakul majd.

A 2019-esnél 30 százalékkal kisebb ukrán almatermés várható

Két éve, 2018-ban Ukrajna rekord almatermést takaríthatott be, ekkor az összes tároló megtelt, és mind a friss gyümölcs, mind a sűrítmény ára addig soha nem látott mélységekbe zuhant. A 2019-es év főleg a kedvezőtlen időjárás miatt jóval szerényebb termést hozott, és a tavaszi koronavírus-járvány arra ösztönözte a vásárlókat, hogy rohamszerűen vegyenek gyümölcsöt, melynek ára ugrásszerűen megemelkedett. Jaroszlav Fedoriskin, a Bukovinsky Sad igazgatója szerint senki sem számított arra, hogy már május 13-ára elfogynak a tavalyi készletek, így 35-40 hrivnya (400-460 Ft) közötti frissalma-árak várták a fogyasztókat az üzletekben – a jelenlegi árszínvonal pedig hatással lehet a most betakarítandó termés árára is. Ukrán források szerint a 2020-as termés mennyiségét elsősorban a május 13-i fagyok befolyásolják, amelyek komoly károkat okoztak a Csernyivc, Ternopil, Hmelnickij és Vinnica régiókban (oblasztokban) található nagy almaültetvényeken.

(forrás: IHS Markit)

fordította: Kocsis Márton