A Freshplaza információi szerint a feldolgozóipart képviselő Anicav a 2019-es 95 euró/tonnás ár után egy 6 százalékkal magasabb, 100 euró/tonnás árat tett le az asztalra a termelői szervezetekkel folytatott tárgyalások során a gömbölyű, feldolgozásra szánt friss paradicsomért, míg a hosszúkás paradicsomra a 2019-es 100 euró/tonna után 110 euró/tonna ajánlatot tett. Az ajánlott ár a feldolgozók szerint pótolja a koronavírus-járvány következtében bevezetett egészségügyi intézkedések és a vízhiány miatt megnövekedett termelői költségeket, ám a termelők egyelőre nem fogadták el ezt az ajánlatot.

A hazai feldolgozók nehéz helyzetben vannak, mivel az angol élelmiszer-ipari óriás, a Princes egy 121-125 euró/tonna körüli ajánlatot tett olaszországi termelőinek. Az ajánlat az után született, miután a vállalat úgy döntött, hogy idén a többi feldolgozóipari szereplőtől függetlenül, egyedül tesz ajánlatot, a Coldiretti termelői szövetkezettel együttműködve. Ha nem sikerül egy átfogó ágazati megállapodást elérni, akkor az árakat a piac kereslet-kínálati dinamikája alakítja majd, ami a nyersanyagárak drasztikus növekedését eredményezheti. Ez már csak azért is különösen igaz a 2020-as szezonra, mert a konzervparadicsom-alapanyagelőállítás központjának számító Dél-Olaszországban a koronavírus-járvány miatti megnövekedett kereslet gyakorlatilag kiürítette a raktárakat, és jelentősen megemelte az alapanyagok árát. A paradicsomkonzerv iránti európai kereslet márciusban 30 százalékkal, 198 ezer tonnára nőtt, Olaszország a 2019-esnél 31,3 százalékkal nagyobb volument exportált (155 ezer tonnát), míg a spanyol export 20,9 százalékkal (15 ezer tonnára) a görög paradicsomkivitel pedig 122 százalékkal (4 370 tonnára) ugrott.

(forrás: IHS Markit)

Fordította: Kocsis Márton