Mint ahogy azt korábban írtuk, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kiemelt fontosságú ügyként kezeli a kiskultúrák növényvédelmének kérdéseit. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a kisebb területen termesztett kertészeti kultúrák esetében milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy a növényvédelmi technológiai hiányosságokat legális, engedélyes megoldásokkal orvosolhassuk.

Az egyik ilyen lehetőség a már korábban is említett engedélyokirat kiterjesztés, mely eljárás során egy Magyarországon már engedéllyel rendelkező növényvédőszer engedélyokirata a rendelkezésre álló adatok és információk mérlegelése és értékelése után egy-egy adott kultúrára bővíthető.

Ez történt most több készítmény esetében is, így ismét bővült egyes kiskultúrák növényvédelmében felhasználható növényvédőszerek köre. A NÉBIH, mint engedélyező hatóság az engedélyokirat-tulajdonosok kérésére, a rendelkezésre álló információkat megvizsgálva az engedélyokiratok módosítását elvégezte, melyek alapján a továbbiakban

  • a Karate Zeon 5 CS rovarölő permetezőszer felhasználható vöröshagyma kultúrában is,
  • a Scala gombaölő permetezőszer felhasználható vöröshagyma kultúrában is
  • a Vertimec Pro rovarölő permetezőszer felhasználható vöröshagyma kultúrában is,
  • a Teppeki rovarölő permetezőszer felhasználható görög- és sárgadinnye kultúrákban is,

az engedélyokiratokban foglalt előírások szerint.

Az engedélyokiratok letölthetők:

Karate Zeon 5CS

Scala

Vertimec Pro

Teppeki

Hunyadi István / FruitVeB