Ezért a kiskultúrákról általánosan elmondható, hogy a kémiai növényvédelmükre alkalmazható megoldások száma kevés, sok olyan eset van, amikor egy adott faj termesztésében csak egy-két hatóanyag használható engedéllyel, de előfordul az is, hogy nincs legális engedélyezett megoldás mondjuk egy gyomirtási problémára.

Pontosan a fent vázolt okok miatt a korábbi években jelentősen megszaporodott a szükséghelyzeti engedélyek száma, azonban a szükséghelyzeti felhasználási engedélyek nem a növényvédelmi technológiák hiányosságai miatt keletkező űr betöltésére hivatottak, nem ez a feladatuk és nem is jelentenek hosszútávú megoldást.

A termelők számára hosszabb távú megoldást a FruitVeB által is kezdeményezett engedélyokirat kiterjesztések vagy kölcsönös elismerési eljárások lehetnek, melyekkel viszonylag a hagyományos engedélyeztetési eljárásnál egyszerűbben juthat legális növényvédelmi megoldáshoz egy-egy kultúra.

A FruitVeB az elmúlt években rendszeresen kérte a Bandur nevű gyomirtó készítmény szükséghelyzeti felhasználási engedélyét a hazai gyökérzöldség termelők számára, mivel a linuron hatóanyag uniós kivonása jelentős technológiai űrt hagyott maga után.

Jó hír termelőink számára, hogy a készítmény jogosultja, a Bayer Hungária Kft. a tavalyi évben kérvényezte a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságánál, mint engedélyező hatóságnál a gyomirtó készítmény magyarországi forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének a Franciaország által kiadott engedély kölcsönös elismerésen alapuló kiadását.

Az engedélyező hatóság a rendelkezésre álló adatok alapján a készítmény hazai forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2020. december 15. dátummal megadta, a kiadott engedély 2025. december 31-ig érvényes. A készítmény felhasználható magról kelő kétszikű gyomnövények ellen felhasználható burgonya, száraz borsó, lóbab, sárgarépa, levélpetrezselyem, édeskömény, zeller (szár, gumó, levél) dughagymáról termesztett fokhagyma, dughagymáról termesztett vöröshagyma, dohány, koriander, kapor és lestyán kultúrákban, az engedélyokiratban leírtak szerint.

A 6300/3846-1/2020. NÉBIH iktatószámú határozat letölthető:

A problémák összességét nézve többen mondhatják, kis lépés ez. Talán tényleg az, de annál fontosabb.

Hunyadi István / FruitVeB