Ausztrál mérnökök olyan folyamatosan üzemelő szamócaszedő robotot építettek, amely 3D-nyomtatott alkatrészekből állítható össze.

Két Perthben dolgozó ausztrál mérnök alapította az Outback Robotics nevű céget, amelynek első innovációja egy szamócaszedő robot, amelyet a szektorban lassan de biztosan eluralkodó munkaerőhiány ihletett. A készülék több újdonsággal hívja fel magára a figyelmet. Az egyik, hogy gyakorlatilag a hét összes napján 24 órán át folyamatosan képes dolgozni, ezért például igen nehéz volt meghatározni, hogy pontosan hány szedő kiváltására alkalmas. Az egyik mérnök, Mark Brims szerint ez olyan, mint a nyúlról és a teknősről szóló mese, amelyben a teknős sokkal lassabban jár ugyan, mégis megelőzi a hozzá képest villámgyors tapsifülest. „Egy szedőmunkás biológiai és társadalmi igényei miatt legfeljebb 8-10 órát képes dolgozni naponta, és hosszabb időn keresztül ezt is csak a hét legfeljebb 6 napján, ezzel szemben a robot mindig dolgozik, éjszaka is.” A mérnökök becslései szerint a látszólag ólomlassúsággal dolgozó robot körülbelül 2 szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

A robot beépített, színes 3D kamerával rendelkezik, melynek segítségével képes megállapítani a gyümölcs érettségi fokát. Képes leszedni az érett szemeket, majd beépített GPS-ének köszönhetően a megtelt tálcákat a kijelölt pontra szállítani. A robot legjobban olyan hidropóniás termesztőrendszerekben működik, ahol a növények körülbelül egy felnőtt ember dereka magasságában helyezkednek el. Ezen felül a készülék olyan UV-C fényforrással rendelkezik, amelyet az Egyesült Államokban már hatékonyan használtak lisztharmat ellen, így csökkenthető a felhasznált fungicidek mennyisége is.

Annak ellenére, hogy az élő munkaerő kiváltására komoly potenciállal rendelkezik, a helyi termelők egyelőre igencsak vonakodnak attól, hogy kipróbálják, még senki sem bízik abban, hogy éles körülmények között valóban hatékonyan működhet a készülék.

A cikkhez szemlézett írások:

Perth engineers design robot strawberry picker that kills fungus with UV technology

Robot strawberry picker kills fungus with UV technology

Kapcsolódó cikkek:

GRoW – a világ első kétkarú autonóm paradicsomszüretelő és csomagoló robotja

2023 május: kertészeti robotikai kiállítás Milánóban

Polly: robotizált beporzórendszer hajtatott paradicsomban

Dino: robotizált gyomirtás már az olasz földeken is

Szamócaszedő robot a szezonmunkások helyett

Működésbe lépett a világ első önműködő málnaszedő robotja az Egyesült Királyságban

Folyamatosan zajlanak a kutatások a kertészeti robotokkal kapcsolatban