A spanyolok először a hal-, másodszor a hús-, harmadsorban pedig a gyümölcsféléket kezdték el kihagyni étrendjükből azok drágulása miatt.

Az Aegon biztosítótársaság immár hatodik alkalommal elkészített egészségügyi és életbiztosítási témájú tanulmánya szerint a spanyol fogyasztók 49%-a véli úgy, hogy az élelmiszerárak általános emelkedése megváltoztatta étkezési és vásárlási szokásaikat. A jelentésből kiderül, hogy a spanyolok kizártak étrendjükből bizonyos friss élelmiszereket, leginkább a halat, a húst és a gyümölcsféléket. 

A megkérdezettek 45%-a állította, hogy az emelkedő árak miatt felhagyott bizonyos élelmiszerek fogyasztásával. A kategóriákat tekintve a halfélék volt a legelső olyan élelmiszertípus, amelyről a fogyasztók lemondtak (52,5%), ezt követte a hús (34,9%), a harmadik helyen pedig a gyümölcsök állnak 18,1%-kal (de a zöldségféléknél is 8,2% ez az arány). A kirajzolódó kép arra a szomorú összefüggésre világít rá, hogy a spanyolok bevásárlókocsijukba a tápanyagokban gazdag és jelentős tápértékű alapvető élelmiszerek helyett feldolgozott és kevésbé friss élelmiszereket kezdtek el beválogatni.

A kutatás által szolgáltatott adatok klaszter-elemzéséből kiderül, hogy a nők azok, akik a legtöbbször lemondtak bizonyos élelmiszerek fogyasztásáról (49,1%), szemben a férfiak 41%-ával, és az egyes típusú élelmiszerekről lemondó népesség aránya a 18-25 év közötti fiatalok (61,7%) és a 26-40 év közöttiek (48,8%) körében is egyre növekszik. A helyzet tovább romlik, ha figyelembe vesszük azokat a spanyolokat, akik elvesztették a munkájukat (67%), illetve azokat, akik úgy érzik, hogy romlott a gazdasági helyzetük (62,1%). 

A cikkhez szemlézett írások:

Spagna, l’inflazione elimina dal carrello pesce, carne e frutta

Kapcsolódó cikkek:

Németország: jelentősen változnak az élelmiszer-fogyasztási szokások

Németország: augusztusban enyhén csökkent az élelmiszer- kiskereskedelem forgalma

Németország: a magasabb árak ellenére is nő a zöldség-gyümölcs fogyasztás

Spanyolország: tovább csökken a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

Spanyolország: 13%-kal csökkent a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

Spanyolország: egyre csökken a gyümölcs- és zöldségfogyasztás

Olaszország: szabadesésben a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása