Szabadszálláson megrendezett program keretében elsődleges cél volt a sárgarépa termesztés új művelési technológiáinak ismertetése és a helyszínen történő bemutatása.

A Szakmai Napot Ledó Ferenc, a FruitVeB Elnöke nyitotta meg, majd első előadóként Gubacsi Zoltán, a FriutVeB Zöldségtermesztési Főbizottságának Elnöke a kertészeti pályázatok és azok bírálatának jelenlegi állásáról tartott tájékoztatót. Előadásban ismertette a 2016-tól kiírt kertészeti témakörben elérhető EMVA pályázatok eredményeit és tapasztalatait.. Az előadó tájékoztatást adott a jelenleg elérhető és már lezárult pályázatokról (ültetvénytelepítés, öntözés, növényház- és hűtőház építés, gépbeszerzés). A már lezárultak esetében döntések is születtek szeptember elején. Az első körben elbírált pályázatoknál a benyújtott pályázatok darabszáma alapján 50-60 % nyerési arány tapasztalható, ami jónak mondható. A pályázatok elbírálása folyamatos, várhatóan 2018. 03. 31-ig elbírálásra kerül a 2016-ban és 2017-ben benyújtott támogatási kérelmek mindegyike.

Nagy József a Róna Ker-Tész Kft. ügyvezetője „Fejlesztések és munkaerőhelyzet a Róna Ker-Tész Kft-nél” című előadásában elmondta, hogy jelenleg milyen technológiával és fajtákkal dolgoznak a sárgarépa termesztésben, milyen gépeket és értékesítési módokat használnak, illetve az utóbbi években milyen hatékonyságnövelő beruházásokat hajtottak végre, elsősorban gépberuházások területén. Előadásában kitért azokra problémakörökre, melyeket a termelők figyelmébe ajánlott, amelyek náluk úgymond nagyobb termelőknél is probléma. Ez elsősorban a munkaerő biztosításának a gondja, a kézi munkaerő hiánya, mely köztudottan jelentős zöldségnövény termesztésben. E problémát a folyamatos gépesítéssel, a betakarítás, osztályozás, és csomagolás teljes automatizálásával próbálják megoldani.

A „Termeltetés és felvásárlás az Austria Juice Kft-nél” című előadásban a cég képviselője ismertette a cég hosszú távú terveit, fejlesztési elképzeléseit. Az Austria Juice Kft. gyümölcslevek előállításával foglalkozó vállalkozás, elsősorban alma- és meggylevek előállításával foglalkozik. A 2017-es évben Érsekhalmon beüzemelésre került egy zöldséglevelek feldolgozására alkalmas léüzem, mely már az idei évtől elkezdi működését. A Kft. a sárgarépalevek levek előállításához szükséges terméket magyarországi termelőktől kívánja beszerezni. A Kft. az általuk preferált fajtákról is adott tájékoztatást.

A Szakmai Nap második részében a sárgarépa termesztés technológiájával kapcsolatos szakmai előadásokra került sor:

  • Az Auditker Kft. és a Tempel Kft. az általuk forgalmazott, kimondottan gyökérzöldség termesztésben használt gépeiket mutatták be, illetve a 2017 év újdonságairól is is beszámoltak. Legnagyobb előrelépések a betakarítás, és a post-harvest gépek szegmensében tapasztalhatóak.
  • a Cool-Solution Kft. hűtőkamrák és hűtőházak építésével és szaktanácsadásával foglalkozik. Előadásukban a legújabb energiatakarékos szárítási és tárolási technológiákat mutatták be, illetve egy 2017-ben forgalmazásra kerülő mobil konténeres hűtőberendezéseket.

A meghívott előadók által a termesztési technológia modernizálása, új fajták használata, új típusú gépek bemutatása történt meg. Mind az előadások, mind az üzemlátogatás során az fogalmazódott meg a résztvevőkben, hogy a sárgarépa termesztés területén is növelni szükséges a költséghatékonyságot, mely a nagyobb termőképességű fajták használatával és a gépesítettség növelésével lehetséges, az utóbbi években kialakult munkaerő problémák részbeni orvoslása miatt is.

A rendezvényen szakmai partnerként az Aqua 2001 Kft; az Alfa Lucullus Kft; a Nunhems; a Bejo Zaden; és a Malagrow Kft. is részt vett.