A FruitVeB 2017. október 18-20. között 26 zöldség-gyümölcs termelő részvételével szakmai látogatást szervezett a spanyolországi, madridi Fruit Attraction kiállításra (http://www.ifema.es/fruitattraction_06/). 30 országból kb. 1500 kiállító volt jelen és 110 országból 60 ezer látogatót fogadott 6 csarnokban, 45 ezer nm-en.

 A kiállításon a FruitVeB részt vett a HortiEspana által szervezett szakmaközi szervezetek találkozóján, ahol a magyaron kívül holland, a francia és a spanyol szakmaközi szervezetek vettek részt. A találkozón minden ország beszámolt tevékenységéről és aktuális programjairól, amely főként a promócióra és a kutatási projektekre terjed ki. A spanyol szakmaközi szervezet 720 tagot számlál, amelyeknek az éves forgalma több, mint 2,6 M EUR. A spanyol zöldség-gyümölcs termesztés 69%-át (3,1 M tonna áru) és a fólia alatti termesztés 71%-át (közel 43 ezer Ha) képviseli. Továbbra is számolnak a FruitVeB-bel és szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. 

Ezután a Magyar Nagykövetség mezőgazdasági attaséja, Maácz Miklós által szervezett találkozóra került sor a FEPEX (http://www.fepex.es) képviselőivel. A FEPEX a zöldség, gyümölcs, virág és élő növény termelők és exportőrök szövetségeinek, egyesületeinek összefogó szervezete. 1987-ben alapították, fő célja a képviselt szektorok versenyképességének javítása, fejlesztése, érdekképviselet és lobbizás a hazai és nemzetközi szervek előtt. 29 egyesületet és ezáltal 1500 termelőt képvisel. A FEPEX mellett találkoztunk az EUCOFEL (http://eucofel.eu/) képviselőjével is, ez a szervezet pedig az európai zöldség-gyümölcs kereskedelmi egyesület, jelenleg 7 tagja van (Portugália, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Németország, Lengyelország, Görögország), feladata az Uniós és a nemzetközi szervezetek (OECD, FAO) ülésein az európai szektor érdekképviselete. Magyarországot is nagyon szívesen látnák, hogy a keleti érdekek jobban érvényesüljenek, így hazánkat is szívesen látják akár megfigyelőként, akár tagként.