A robotrendszer ez év március elején kezdte az új-zélandi gyümölcsösökben az alma betakarítását. A szigetország egyik legnagyobb élelmiszergyártója, a T&G Global együtt dolgozik az amerikai Abundant Robotics nevű céggel azon, hogy a rendszer minél tökéletesebben működjön.

Sajnálatos tény, hogy az ágazatban jelentős probléma a munkaerőhiány, a szezonális munkák elvégzésére alig lehet embert találni. A rendszer célja, hogy kézi munkaerő nélkül is lehessen betakarítást végezni. Sok esetben bőven marad termés a fákon a munkaerőhiány miatt.

Az említett robot képes beazonosítani az éretlen gyümölcsöket is, így azok nem kerülnek bele a betakarított árualapba. A rendszer – a nap 24 órájában – vákuumos kar használatával óvatosan szívja magához az érett almákat, figyelve az esetleges sérülések minimális mértékére.

A robotizált technológia alkalmazása nem azt jelenti, hogy nincs szükség emberi munkaerőre, hiszen az ő feladatuk az ellenőrzés, hogy maradt-e betakarításra alkalmas gyümölcs a fákon.

 

Forrás: https://www.technologyreview.com/the-download/613237/a-robot-apple-picker-is-using-machine-vision-to-harvest-fruit-in-new-zealand/