„Profiktól Profiknak” Szaktanácsadási Nap
Az alma tárolhatóságának javítása
Újfehértó, 2019. június 06.
Rendezvénysorozatunk újabb állomása a 2019. június 06-án (csütörtök) megrendezésre kerülő, egynapos képzésünk, melynek témája az alma tárolhatóságának javítása szüret előtti, termesztéstechnológiai beavatkozásokkal.
A FruitVeB 2019-től nagy hangsúlyt fektet az intenzív szaktanácsadási jellegű képzésekre. Az új típusú képzésekkel alapvető célunk, hogy a hazai gyümölcstermesztésben élenjáró, profi termelőink továbblépését segítsük a legkorszerűbb tudásanyag átadásával. Ennek szellemében a képzés tematikája eltér az “általános” szakmai konferenciákétól: egy szaktanácsadási nap keretében egy témát tárgyalunk meg, hogy lehetőség nyíljon a téma alapos, részletes, a profi gyümölcstermelőink számára is hasznos többletinformációkat nyújtó mélységig történő megtárgyalására. Az előadás jellegű blokkokat egy-egy résztéma után interaktív vitával színesítjük, hogy elegendő időt és teret biztosítsunk az intenzív eszmecserére, ahol a jelenlévők megvitathatják a saját tapasztalataikat és feltehetik kérdéseiket az előadónak. A képzéseket nagyobbrészt profi külföldi, nemzetközileg elismert kutató-szaktanácsadó kollégák tartják, de előadóink lesznek a legelismertebb hazai szakemberek is.
Helyszín:
Újfehértói Kutató Állomás
4244 Újfehértó Vadas tag 2.
Program
8.30-9.00 Regisztráció
9.00-10.40 Az alma tárolhatóságát befolyásoló tényezők
- Az ültetvény állapota: termésterhelés, hajtásnövekedés mértéke
- Termesztéstechnológiai elemek: tápanyag-ellátás (pl. Ca/sztipikesedés), bioregulátorok alkalmazása (etefon, naftil-ecetsav, 1-MCP)
- Időjárási tényezők
Előadó: Dr. Gottfried Lafer, Leibnitz (Ausztria); Gyümölcs- és Szőlőtermesztési Képzési Központ
10.40-11.00 Szünet, büfé
11.00-12.40 Az alma fontosabb tárolási betegségei és a védekezési technológiák
- A tárolás során fellépő gombás megbetegedések
- Hatékony növényvédelmi technológiák
Előadó: Mag. Karl Waltl, Steiermark (Ausztria); Agrárkamara
12.40-13.30 Ebéd
13.30-15.10 Az almafajták optimális szüretideje, tárolás alatti fiziológiai rendellenességek
- Optimális szüretidő meghatározása
- Az egyes fajták optimális szedésideje (betakarítási ablak)
- A tárolás alatti fiziológiai rendellenességek, a megelőzés lehetőségei
Előadó: Dr. Gottfried Lafer, Leibnitz (Ausztria); Gyümölcs- és Szőlőtermesztési Képzési Központ
15.30 A rendezvény zárása
A rendezvényen való részvétel előzetes jelentkezéshez és részvételi díj megfizetéséhez kötött.
A rendezvényre a regisztrációs űrlap kitöltésével jelentkezhet, ide kattintva.
Jelentkezési határidő: 2019. június 04. (kedd) 12.00 óra
Részvételi díj:
FruitVeB-tagoknak (rendezett tagsági viszony esetén): 30 000 Ft/fő + ÁFA
FruitVeB-tagsággal nem rendelkezőknek: 40 000 Ft/fő + ÁFA
A FruitVeB-tagoknak járó kedvezmény azokra is érvényes, akik TÉSZ-tagságon keresztül, közvetetten tagok a FruitVeB-ben.
Családi gazdaság esetén, amennyiben két fő is részt kíván venni a rendezvényen, a második családtag részvételére 50% kedvezményt adunk.
A részvételi díj magában foglalja a napi teljes ellátás (büfé, ebéd) költségét, továbbá a teljes képzési anyag (PowerPoint prezentációk) magyar nyelven, nyomtatott formában történő átadását is.
A számla kiállítására a jelentkezési lap megküldése után kerül sor (fizetés módja: átutalás).
A rendezvény a NAK szaktanácsadási programjának részeként a – Szaktanácsadói Névjegyzékben szereplő – szaktanácsadók szabadon választható rendezvényei közé tartozik. A rendezvény költsége a TÉSZ Nemzeti Támogatás keretein belül elszámolható.
Kérdés esetén keresse: Németh Kinga, titkárságvezető: kinga.nemeth@fruitveb.hu 0670/338-9570
Dr. Apáti Ferenc, alelnök: apati.ferenc@econ.unideb.hu ; 0670/389-0556
Hunyadi István, szakmai ig.: istvan.hunyadi@fruitveb.hu ; 0670/363-3775
A rendezvény megszervezésében partnerünk a NAIK Újfehértói Kutató Állomása, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. és az ÉKASZ (Alma Terméktanács).