Az európai kormányok május végén és június elején megkezdték a koronavírus elleni védelmi intézkedések fokozatos enyhítését, feloldását, így például a vendéglátóhelyek is újra kinyithatnak. Ennek ellenére az európai paradicsompiac még mindig nyomás alatt van, az árak az átlagosnál alacsonyabbak (habár az év ezen szakaszában az alacsony ár korántsem szokatlan jelenség), és rengeteg az eladatlan készlet. Bizonyos szegmensekben azonban már megkezdődött a visszarendeződés, ami reményt jelenthet a termelők számára.

A cherry és snack paradicsomok piacán június eleje igen kedvező fordulatot hozott. Az Észak-Afrikából és egyéb régiókból érkező import volumene alacsony maradt, Hollandiában pedig az időjárás nem volt túl kegyes a paradicsomtermelőkhöz, így a piaci egyensúly csaknem teljesen helyreállt – nyilatkozta Fokke Dullaart, a Harvest House értékesítési vezetője. Véleménye szerint sikerült túljutni a kínálati csúcson, amikor a kedvező időjárás miatt nagy erőket kellett mozgósítani a hatalmas készletek eladásához, ám mára jóval gördülékenyebben értékesíthetők a tételek. Az árak is nőttek valamelyest, ráadásul a kereslet sem esett vissza, mivel a vásárlók hajlandók megfizetni ezeket az árakat – amelyek azonban még mindig elmaradnak az előző évek átlagától.

Ezzel szemben katasztrofális a helyzet a hajtatott, nagy méretű, gömbölyű paradicsomok piacán. Az Anaco Greeve sokat tapasztalt, 67 éves árubeszerzője, Dirk van Nieuwkerk szerint rettenetes heteken vannak túl a holland termesztők. Semmi esély arra, hogy a 28 eurócent/kg körüli aukciós árakat valahogy feljebb tornásszák, mivel a legnagyobb felvásárlónak számító gyorsétteremláncok és szendvicsüzletek óriási forgalomkiesést könyveltek el az utóbbi időben. A 30 – 35 százalékkal kisebb készletek ugyan lehetővé tennék az áremelést, de amikor a kereslet 70 – 75 százalékkal esik vissza, egyszerűen nincs mit tenni.

Mit üzennek a statisztikai adatok?

Az Európai Bizottság által közzétett paradicsomtermesztési és -kereskedelmi adatokból világosan látható, hogy áprilishoz képest a cherry, a fürtös és gömbölyű szegmensekben jelentősen visszaestek az átvételi árak. Az egyetlen kivétel Lengyelország, ahol áprilishoz képest 73 százalékkal magasabb, átlagosan 2,10 euró/kg körüli termelői árakat lehet látni – ez a többi ország termelői számára elérhetetlen álomnak tűnik.

Cherry (koktél) paradicsom

Ebben a szegmensben nagy változásról nem lehet beszámolni, a 22. héten az európai árak tartják az utóbbi pár hétben kialakult alacsony szintet: a jelenlegi 1,26 euró/kg-os ár messze van a 2019 azonos időszakában kialakult 1,44 – 1,60 euró/kg-os ársávtól. Hollandiára is ez a stabilitás volt jellemző, ám a 22. héten enyhe emelkedés indult meg, a jelenlegi 71 eurócent/kg-os ár 1 centtel van a 2019-es év 22. hetében látott ár alatt. Tavaly a 22. hetet követően masszív áremelkedés kezdődött, és csak a 34. héten süllyedtek az árak 70 cent alá. Ez ebben az évben is bekövetkezhet, legalábbis a június eleji adatok mérsékelt optimizmusra adhatnak okot. A hollandiaihoz igen hasonló, illetve egy kicsit még reményteljesebb a helyzet Spanyolországban, ahol az enyhe áremelkedés már a 21. héten megkezdődött. A 22. héten a legjobban a francia termelők jártak, ahol az előző héthez képest csaknem 90 centes emelkedéssel 2,32-ről 3,23 euróra nőtt az értékesítési átlagár.

Európa többi országában korántsem ilyen jó a piaci helyzet, Olaszországban például a 22. héten 30 centtel csökkent a kilogrammonkénti átlagár: a jelenlegi 1,67 euró/kg-os szint jóval alatta van a 2019-es, 2 eurót tartósan meghaladó szintnek.

Fürtös paradicsom

A fürtös paradicsom európai piacára is a stagnálás volt jellemző az elmúlt hetekben, az árak a 62 – 74 eurócent/kg sávban mozogtak, ami körülbelül megfelel a 2019-es szintnek. Hollandiában viszont óriási volt a visszaesés, a 21. és a 22. héten először 28, később 24 eurócent/kg-ra zuhantak az átlagárak a drasztikusan lecsökkent kereslet miatt. Ugyanez igaz Belgiumra is, ahol 37 eurócent/kg körül átlagárakat jegyeztek fel. Spanyolországban a 20. héten következett be a mélypont 29 eurócent/kg körüli átlagárral, ám a 21. héten már 41, a 22. héten pedig már 65 centre kúszott fel az átlag. Olaszországban a cherry paradicsomok piacán tapasztalt árzuhanás nem érintette a fürtös szegmenst, itt az árak gyakorlatilag változatlanok maradtak. Franciaországban viszont a cherry paradicsomok drágulása magával húzta a fürtös árakat is – átlagosan 1,31 euró/kg körüli árakat regisztráltak a 22. héten.

Gömbölyű paradicsom

Ebben a szegmensben az európai piacok árai egyértelmű emelkedést mutatnak. A múlt heti 65 eurócent/kg körüli átlagot követően a 22. hétre 90 eurócentre ugrott az átlagos árszint. Belgium és Hollandia termelői ebben a fajtacsoportban sem számíthatnak sok jóra a 32 – 37 eurócent közötti átlagárakkal, és Olaszországban is jelentős a visszaesés a 19. hét 1,05 euró/kg körüli áraihoz képest (mindössze 75 eurócent/kg a 22. héten). Spanyolországban a 17-21. hét közötti 50 – 57 eurócent/kg közötti árak emelkedésnek indultak, a 22. héten már 68 centnél járnak átlagosan, míg Franciaországban a 21. heti mélypontot követően 1 euró környékére kapaszkodtak vissza. Az európai piacok közül ebben a szegmensben Lengyelországban észlelték a legjelentősebb áremelkedést: az áprilisi 1,22 euró/kg-hoz képest már 2,10 eurónál jár az átlagár.

(Forrás: HortiDaily)

Fordította: Kocsis Márton