Command® 48 EC, a „speciális” gyomirtó! Nagyon sok kultúrában engedélyezett, kiemelkedően széles hatásspektrumú, hosszú hatástartamú alapgyomirtó szer.

Rendezvényeken, személyes megbeszéléseken az elmúlt tíz évben már szinte megszoktuk, hogy a klímaváltozás, a vegyszerkivonások állandó témává váltak, de az utóbbi négy-öt évben már egyre gyakrabban elhangzik a fent említett kérdés is: „Nálatok van még napszámos?” Aztán jön a következő kérdés, hogy mennyiért?   A kertészeti kultúrák nehezebben gépesíthetőek, mint a szántóföldiek, így fokozott a megbízható munkaerő jelentősége. Alig van már, aki becsülettel bekapálja a területeket, de még ha lenne is, olyan magas a költségszint, hogy az már igencsak elgondolkodtató a gazdák számára. Érthető módon ezért nagyon megnőtt a még felhasználható gyomirtószerek jelentősége. Sajnos ezek között is egyre szűkül a paletta a hatóanyag kivonások miatt, úgyhogy döntés előtt érdemes jól körüljárni a megmaradt lehetőségeket!

  A Command® 48 EC egy valóban „speciális” gyomirtó, ugyanis az egyszikű gyomok mellet nagyon sok fontos kétszikű gyomféle ellen is kiváló és hosszú hatástartamot biztosít. Több zöldség kultúrában szinte az egyetlen megoldás néhány veszélyes gyom ellen, mint pl. a tyúkhúr, kövér porcsin, ragadós galaj, pásztortáska, stb. Hatóanyagát, a klomazon-t a gyomok a gyökereiken keresztül veszik fel. Elsősorban csírázás gátló, de a már kikelt, de még gyökérváltás előtti fiatal gyomok ellen is megbízható hatással bír. Gátolja a színtestek kialakulását, így a kezelt gyomokon először látványos és nagyon jellegzetes kifehéredéses tünetekkel jelentkezik, majd gyors száradást és pusztulást okoz. Mivel a talaj kolloidokhoz erősen kötődik, hatástartama hosszú, a csapadékviszonyoktól és a talaj humusztartalmától függően akár több hónap is lehet. A Command®-ot mindenképpen a vetés után vagy az ültetés előtt juttassuk ki! Javasolt dózisában néha enyhe fitotoxikus tüneteket okozhat ugyan a kultúrnövényeken, de ezek a termésmennyiséget nem befolyásolják és néhány nap után eltűnnek.  Ha a legjobb hatékonyságot akarjuk elérni, néhány fontos alapszabályt mindenképpen érdemes figyelembe venni és betartani:

  A talajherbicidekre, így a Command-ra is általánosan elmondható, hogy csak jól elmunkált, aprómorzsás szerkezetű talajon tudnak megfelelő módon működni, mert a nagyobb talajrögök „árnyékában” a hatóanyagok nem érintkeznek a csírázó gyomokkal.

  Ugyanilyen fontos a lehető legjobb lefedettség kialakítása permetezéskor, azaz a kijuttatás minősége az egyenletes filmréteg létrehozásához elengedhetetlen a megfelelő hatékonysághoz.

  Működésükhöz a sekély bedolgozás (1-4 cm, a hatóanyagtól függően), vagy ráöntözés, bemosás szükséges, hogy minél hamarabb a csírázó magok zónájába kerüljenek.

  Gyakori hiba, hogy a kijuttatás után néhány nappal, vagy 1-2 héttel a gazda sorközművelést, húzatás végez, ami valóban jót tesz a növénynek, szellősebb, levegősebb lesz a talaj, de sajnos az alapgyomirtónk hatékonyságát ezzel azonnal el is vesztettük, mer megszakítottuk ezt a precíz munkával létrehozott hatóanyag-filmréteget a talajban és utat nyitottunk a csírázó gyomoknak.

  Tökéletes gyomirtás nincs, mint ahogy tökéletes gyomirtó szer sincs. De okszerűen kiválasztott, a gyomflórához igazodó szerkombinációkkal (pl.: a Stomp®Aqua a Command® kiváló kombinációs partnere), pontos időzítéssel és kivitelezéssel jó esélyt adhatunk magunknak arra, hogy ne kelljen a szezonban kapások után szaladgálni!

Varga László

Kwizda Agro garden ágazat

Kertészmérnök, zöldség,

dísznövény szaktanácsadó

Mobil: +36 30 928 6172

laszlo.varga@kwizda.hu